Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grasmaaien in februari: is dat verstandig?

We zochten het voor je uit.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: MAX Vandaag
lawn mower

Tekst: Tips en Weetjes | Foto: lutavia / iStock

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de eerste krokussen en narcissen zijn al gespot: de lente is in aantocht! Normaal gesproken maai je je gras pas van maart tot en met oktober, maar door de zachte temperaturen lijkt het gras al een beetje te groeien. Maar is het wel goed voor je gazon om nu al te maaien? Wij hebben het antwoord! 

Zonnige dagen

Voor een mooi, groen gazon is het belangrijk dat je regelmatig maait. Normaal gesproken beginnen we daar pas in maart mee, omdat de temperaturen dan vaak gaan stijgen. Toch hebben we al een paar zonnige dagen gehad in februari, waardoor het gras soms eerder en sneller groeit dan anders.

Niet te kort

Graszodenspecialist Rico Giling legt aan AD uit dat het zeker een goed plan is om je gras nu al te maaien. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de weersverwachtingen. Maai bijvoorbeeld alleen op dagen dat het gras droog is en er geen koude nacht volgt. Maai het ook niet te kort: je kunt nu beter een lengte van 5 centimeter aanhouden en in het voorjaar uiteindelijk naar 3,5 á 4 centimeter gaan.

Kalk en mest

Uiteraard willen velen graag in het voorjaar een mooi gazon, en daar heeft de specialist ook tips voor. Zo is het belangrijk dat je voor het voorjaar kalk over je gazon strooit. Dat is namelijk belangrijk voor de zuurgraad van de grond. Wanneer je een gezond grasveldje wil met een mooie, groene kleur, dan is het ook belangrijk om in het voorjaar het gazon te bemesten. Als je gazon veel mos bevat, kun je gebruikmaken van een mestmiddel dat mos omzet in voedsel. Zonder mos is alleen mesten voldoende.