De pieper. Misschien wel het meest veelzijdige ingrediënt in de keuken. Gestampt, gepoft of gekookt: het is allemaal heerlijk. Maar een bord gebakken aardappeltjes, dat is toch wel de allerlekkerste traktatie. We delen een recept voor écht krokante gebakken aardappeltjes.
Ingrediënten
- 2 kilo bloemige aardappelen (bijv. Frieslanders of Doré), geschild en gesneden in vieren of zessen - afhankelijk van de grootte
- peper en zeezout, naar smaak
- 5 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel baksoda
- een handvol verse rozemarijn, geplukt en gesneden
- 3 knoflooktenen, gesneden
- een handvol verse peterselie
De lekkerste gebakken aardappeltjes maak je zo:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Voeg hier 2 eetlepels zout, baksoda en de aardappelen aan toe. Roer door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en kook zo'n 10 minuten tot je met een vork in de aardappel kunt prikken.
- Zet in de tussentijd een koekenpan op middelhoog vuur. Doe hierin de olijfolie, rozemarijn en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer de knoflook een goudbruine kleur krijgt, haal je de pan van het vuur. Giet dit door een vergiet boven een kom. Je houdt nu een smaakvolle olijfolie over. Let op: gooi de gebakken knoflook en rozemarijn niet weg.
- Giet de aardappelen af en voeg de aardappelen vervolgens aan de olijfolie toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en schud de aardappelen goed door elkaar, zodat de olijfolie verdeeld wordt over de aardappelen.
- Verdeel de aardappelen op een bakplaat. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Bak de aardappelen ±20 minuten zonder om te draaien. Vervolgens draai je de aardappelen meerdere malen om en bak je opnieuw ±30 minuten tot de aardappeltjes bruin en knapperig zijn.
- Doe de aardappelen in een kom en roer de gebakken knoflook en rozemarijn erdoor. Garneer met verse peterselie.
Receptuur: J. Kenji López Alt | Beeld: iStock
Culinair
- Potato. Roasted potatoes. American potatoes with salt pepper and cumin. Roasted potato wedges delicious crispy.