Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Winters recept: glühwein met dennentakjes

Haal met dit drankje het bos in huis!

close-up on a hot alcoholic drink mulled wine in two transparent glasses with a cinnamon stick, orange and star anise on a dark table against the background of Christmas tree branches

Tekst en recept: Leah Groeneweg en Tim Horneman - In Het Wilde Weg

Warm deze maanden je handen aan een lekker glaasje glühwein. Er bestaan veel varianten van dit hartverwarmende drankje. Zo deelt de Drentse organisatie In Het Wilde Weg dit heerlijke recept voor glühwein mét douglasspar. Hiermee haal je de heerlijke geur van het bos gewoon in huis! 

In het bos staan verschillende naaldbomen. De douglasspar is bekend van het mooie hout dat het levert, maar de naalden kun je ook prima gebruiken voor bijvoorbeeld thee en alcoholische dranken. De takjes van de douglasspar bevatten bovendien vitamine C en hebben vaak een ontspannende werking. Let er bij het plukken van de takjes wel goed op dat je de juiste naaldboomsoort hebt. De taxus is namelijk giftig, dus zorg ervoor dat je die kunt onderscheiden van de eetbare naaldbomen.

 • 8 takjes van de douglasspar (van ongeveer 10 cm lang)
 • 1 bosje worteltjes van geel nagelkruid
 • 1 liter rode wijn (of rode druivensap of appel-vlierbessensap)
 • 1/2 biologische sinaasappel
 • 1 kaneelstokje
 • 1 eetlepel jeneverbessen
 • agavesiroop naar smaak

Bereiding:

 1. Snijd de sinaasappel in partjes en snijd de wortels van het geel nagelkruid in stukken.
 2. Schenk de wijn in een pan en voeg alle overige ingrediënten, behalve de agavesiroop, toe. Verwarm langzaam tot bijna aan het kookpunt, maar laat het niet koken. Zet er een warmhoudplaatje onder en laat een half uur zachtjes trekken.
 3. Giet daarna de wijn door een zeef om alle losse stukjes te verwijderen. Schenk het weer terug in de pan en breng op smaak met een flinke scheut agavesiroop. Roer goed door tot het is opgelost en houd warm tot gebruik. Geniet ervan!
Culinair
 • close-up on a hot alcoholic drink mulled wine in two transparent glasses with a cinnamon stick, orange and star anise on a dark table against the background of Christmas tree branches