Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 22 december: bezoek de magische Lamberti-kerstmarkt in Oldenburg

Ga over de grens en beleef de kerstmagie in Duitsland.

Budenzauber auf dem Weihnachtsmarkt in Oldenburg

Hoofdfoto: Torsten Krüger | Foto in de tekst: OTM - Mario Dirks

Wil je alvast in de kerststemming komen? Ga over de grens en bezoek de Lamberti-markt in Oldenburg, een van de sfeervolste kerstmarkten van Noord-Duitsland. Meer dan 100 houten kraampjes, tientallen dennenbomen en magische kerstlichtjes sieren de pleinen bij het historische slot en stadhuis van Oldenburg. En dat op minder dan twee uur rijden van Groningen! 

Verleidelijk lekkere hapjes

Wandel samen over de kerstmarkt en volg jullie neuzen voor de heerlijkste hapjes en drankjes. Overal op de markt wordt namelijk vers gebakken en gebraden. Eet bijvoorbeeld Flammlachs, een zalmgerecht dat op Noorse wijze boven het open vuur wordt toebereid. Typisch voor Oldenburg, dé boerenkoolhoofdstad van Duitsland, is de boerenkool met worst die heel anders smaakt dan thuis. Er zijn ook veel vegetarische lekkernijen verkrijgbaar. Heel verleidelijk zijn ook de gebrande amandelen en het verse gebak. En probeer eens Schmalzkuchen, een zoete snack die iets weg heeft van een oliebol. De handen kun je opwarmen aan een beker Glühwein, Feuerzangenbowle, een heerlijke geflambeerde bowl met wijn en rum, of alcoholvrije punch. Dit jaar staat ook op de Waffenplatz een kerstmarkt waar bekende Oldenburger chefs lekkere gerechten en dranken bereiden.

Een divers aanbod

Ben je op zoek naar verrassende cadeautjes voor Pakjesavond of voor onder de kerstboom? Dan slaag je geheid op de markt, want het aanbod aan kerstartikelen is gevarieerd: van kerstdecoraties, kerstboomversiering en houten speelgoed tot handgemaakte kaarsen en aardewerk, prachtige kunst en sieraden. Daarnaast heeft het hart van Oldenburg een uitgebreid winkelaanbod. Je vindt er talrijke speciaalzaken die verre van mainstream zijn. 

Bijzondere activiteiten

Ook worden op de kerstmarkt bijzondere activiteiten georganiseerd. Zo worden elke dag om 17.00 en 19.00 uur kerstmotieven op het Alte Rathaus geprojecteerd en iedere dinsdag om 17.30 uur kun je samen kerstliedjes zingen bij de Schlossplatz. Kinderogen gaan geheid stralen bij het zien van het reuzenrad op de Schlossplatz en de paardendraaimolen op de Rathausmarkt. Daarnaast is achter de Lamberti-Kirche een mooie kerstkribbe opgebouwd.

Praktische informatie 

De kerstmarkt in Oldenburg staat tussen het oude Raadhuis, de St. Lambertikerk en het historische slot. De kerstmarkt is gratis te bezoeken tot en met donderdag 22 december 2022. Op vrijdag en zaterdag is de markt van 11.00 tot 21.30 uur geopend; op zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 20.30 uur. Op dit moment gelden er geen coronaregels. Ga voor meer bezoekersinformatie naar de website van de Lamberti-kerstmarkt.

Bereikbaarheid

Het centrum van Oldenburg is goed bereikbaar met de auto. Parkeergelegenheden staan aangegeven (klik hier voor een handig overzicht van parkeergarages in de buurt van de kerstmarkt) en rondom de stad liggen diverse Park & Ride-plaatsen. Vanaf daar brengt een bus je binnen een paar minuten naar het centrum. Ook zijn er verschillende busbedrijven die regelmatig tussen Groningen en Oldenburg rijden. Deze bussen stoppen achter het Centraal Station van Oldenburg, op ongeveer 10 minuten lopen van de kerstmarkt. 

Uittips
  • Jede Holzbude auf dem Weihnachtsmarkt in Oldenburg wird von ihrem Besitzer liebevoll gestaltet und dekoriert.