Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de lekkerste restaurants in het noorden

Tekst: redactie Lekker500 | Fotografie: eigen beeld restaurants via Lekker500

Lekker500, dé restaurantgids van Nederland, ligt nu in de winkels! In deze nieuwe 2023-editie wordt een ode gebracht aan de Nederlandse horeca en worden de 500 beste restaurants van ons land in het zonnetje gezet. Noorderland zet ter inspiratie een aantal Lekker-restaurants in het noorden voor je op een rij.

Anderen

De Herberg van Anderen

Gelegen aan de bekende wandelroute Het Pieterpad ligt Herberg van Anderen, een kleinschalig familiehotel inclusief restaurant. Patron-cuisinier Mathijs Gorter en zijn (gast)vrouw Angelica streken hier vanuit België zo’n vijf jaar geleden neer en dat is niet onopgemerkt gebleven. In de authentiek ingerichte herberg met zorgvuldig gedekte tafels, linnen servetten, blinkend glaswerk en brandende kaarsen voelt het alsof je teruggaat naar vervlogen tijden. Des te meer verrassen de hedendaagse, pure en eerlijke gerechten. Gorter kookt de klassiek Franse keuken met een Drentse twist en hij werkt zo veel mogelijk met seizoensgebonden streekproducten.

Nijend 2

herbergvananderen.nl

Onderdendam

De Molenaar

Dit knusse restaurant is gevestigd in een oude korenmolen en ligt aan een oude trekvaart. De sympathieke patron-cuisinier Martin Kooijker heeft hier een ongedwongen sfeer gecreëerd, die ook door zijn team goed wordt opgepakt. Een menukaart is er niet; je kiest voor een verrassingsmenu dat in meerdere gangen verkrijgbaar is. Met zijn jonge keukenbrigade tovert Kooijker mooie gerechten op tafel, veelal geïnspireerd door de mediterrane keuken waar hij steeds weer een eigen, creatieve draai aan weet te geven. De locatie van dit restaurant is bijzonder, de sfeer ongedwongen en de prijs-kwaliteitverhouding is top.Uiterdijk 4

restaurantdemolenaar.nl

Leeuwarden

STEEF.

Chef-kok Stefan Visser en partner Elke Valk openden in september 2021 de deuren van STEEF., een fine dining restaurant aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het resultaat mag er wezen: in een jaar tijd heeft het jonge stel een mooi concept neergezet dat van begin tot eind lijkt te kloppen. Wie STEEF. binnenstapt, wordt warm onthaald en komt in een fijne ambiance terecht. Het restaurant is ruim opgezet en oogt door de warme kleuren op de muren en in het interieur sfeervol en modern. Vanuit alle hoeken van het restaurant heb je zicht op de open keuken, het centrale middelpunt waar de keukenbrigade pure en karakteristieke gerechten bereidt. Hier wordt gewerkt met een verrassingsmenu – keuze uit vier tot acht gangen – of een kleine à la carte met vier gerechten die met de seizoenen meegaan.

Tweebaksmarkt 47

restaurant-steef.nl

Groningen

Bisque

Na een lange loopbaan in hoogwaardige gastronomie openden Jan Gaastra en zijn vrouw Corry in 2020 aan de Verlengde Herenweg in Groningen restaurant Bisque. En dat heeft hen geen windeieren gelegd: het karakteristieke chique ogende pand met zwarte voorgevel en gouden letters trekt aandacht en zit vol met gasten die genieten van een avond uit eten gaan. De keuken van Jan en zijn team staat voor ‘goed, herkenbaar eten’. Het is mogelijk om voor het all-in-menu, keuze uit meerdere gangen, te gaan en dit uit te breiden met de klassiekers van Bisque. Je geniet er van de vele smaken en texturen die zich elke keer weer vormen tot één geheel. Een adres om snel naar terug te willen!

Verlengde Hereweg 46

restaurantbisque.nl

Zweeloo

De Aelderstroom

Deze historische boerderij uit de 16de eeuw met weelderige tuin in het Drentse Zweeloo is sinds mei 2021 – na een grondige opknapbeurt – in gebruik genomen als restaurant. Overdag kun je hier terecht voor koffie met gebak, een lunch, of een goed glas met een plateau vol lekkers. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er ook dineren. Chef-kok Jeroen Vink kookt met regionale ingrediënten mooie evenwichtige gerechten en eigenlijk alles op de menukaart noopt tot het bestellen ervan. Wat een aanwinst in de provincie Drenthe!

Kruisstraat 21

aelderstroom.nl

Beetsterzwaag

Bistro Nijeholt

Bistro Nijeholt is het kleinere, wat eenvoudigere zusje van sterrenrestaurant de Heeren van Harinxma op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. De sfeer is die van een bistro, met een mooi sober interieur waarin veel hout en groentinten worden gebruikt. Op de kaart staat een heerlijk driegangenkeuzemenu en wat typische bistroklassiekers zoals oesters, garnalencocktails en entrecote. De prijs-kwaliteitverhouding is hier uitstekend en het prachtige uitzicht op het Friese landgoed en de ooievaars krijg je er gratis bij.

Van Harinxmaweg 10