Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9 t/m 13 november: 3 aanraders voor het Noordelijk Film Festival

Tekst: Noordelijk Film Festival | Beeld: still uit film Liefsteling van Eva van Barneveld

Van woensdag 9 tot en met zondag 13 november vindt in Leeuwarden de 42ste editie van het Noordelijk Film Festival plaats. De rijkheid en diversiteit van de noordelijke filmcultuur wordt gevierd met het thema "Faces of the North".

Tijdens het sfeervolle festival worden de mooiste en meest indrukwekkende films getoond op verschillende locaties in Leeuwarden, dat het hart van het festival vormt. Het festival trekt ook de provincie in en doet daarbij De Lawei in Drachten en De Koornbeurs in Franeker aan. En niet alleen wordt er door Friesland gereisd, met het programma van het festival ga je als bezoeker op filmexpeditie door Noord-Europa. Prachtige filmische decors uit Finland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk verschijnen op het witte doek. Het volledige programma ontdek je op de website van het Noordelijk Film Festival.

Naast films waarin het noorden van het Europese continent een hoofdrol speelt, is er ook veel aandacht voor het regionale noorden. In het programmaonderdeel Noorderkroon zie je films gemaakt door regisseurs of producenten die wonen in of afkomstig zijn uit Friesland, Groningen of Drenthe. Of het verhaal speelt zich daar af. In het Noorderkroon-programma koop je een ticket voor meerdere korte films die na elkaar worden getoond, of voor langere speelfilms waarvan er één zelfs zijn Nederlandse première beleeft. Noorderland licht er vast een paar uit.

Liefsteling

Van de Groningse maker Eva van Barneveld

De liefde van Hetty (76) en Jeanne (91) is gevuld met vreugde. Ze zingen en maken muziek, ze dansen in de keuken en ze dansen op het strand. Maar Jeanne heeft Alzheimer, en haar toestand wordt slechter. Hetty wil haar steunen zoveel ze kan, maar komt erachter dat er grenzen zijn aan wat zij kan doen. Ze aarzelt om hulp van buiten in te roepen, ook al omdat Jeanne dat absoluut niet nodig vindt. Hoe moeilijk hun situatie ook wordt, hun liefde blijft sterk. En hun vermogen het leven te vieren is ongelooflijk inspirerend. Prachtig, intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde.

Grutte Pier

Van Friese filmmaker Steven de Jong

Grutte Pier vertelt het magische verhaal van Friese kleigrond, de bodem waar zoveel bloed is verspild, waar zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid en waar zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag voelbaar moet zijn. Natuurlijk is dit het verhaal van Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, maar ook is dit het verhaal van de slag bij Warms waar in 1345 veel doden vielen en waar de Friese onafhankelijkheid werd bevochten en.. gewonnen.

Vaders & Zonen

Van Leeuwarder regisseur Jörgen Scholtens

Loet (Fedja van Huêt) is de veertig al gepasseerd, maar woont nog steeds met zijn broer Winnie (Guido Pollemans) thuis bij hun dominante en ongemanierde vader Baltus. De zoons leven van hun vaders uitkering en doen alles wat hij hen opdraagt, tot Baltus plotseling dood voor de tv zit. Wat nu? De broers hebben hun hele leven gehoord dat ze niks kunnen en zijn nooit verder dan de plaatselijke supermarkt gekomen. Om de uitkering van hun vader te behouden, stoppen ze pa even in de vriezer. Wanneer hun vader opgeroepen wordt voor zijn halfjaarlijkse hartcontrole, besluiten de broers in een bejaardentehuis verderop een oude man te ritselen die zich even voor kan doen als Baltus...

Vaders & Zonen is eerder dit jaar al uitgekomen op Videoland, maar beleeft zijn fysieke première op het Noordelijk Film Festival.