Lifestylemagazine over Noord-Nederland

14 t/m 22 oktober: lichtfestival in Sneek

Tekst en foto: Media Art Friesland

Vanaf aanstaande vrijdag 14 tot en met zaterdag 22 oktober vormt de binnenstad van Sneek het podium voor lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland tijdens LUNA Waterstad. Op tien locaties in de Friese stad vinden bezoekers en passanten magische en spannende lichtkunstwerken. Het nodigt uit tot een avondlijke stadswandeling door het park en langs de grachten.

Intrigerende lichtkunstwerken

Op verrassende plekken in en om de binnenstad van Sneek zijn lichtkunstwerken te zien rondom de thema’s 'water', 'handel' en 'diversiteit'. Thema’s die Sneek, van oudsher een handelsstad, kenmerken. Zo vindt men in de binnentuin van het Scheepvaartmuseum het intrigerende videowerk van de Japanse kunstenaar Norimichi Hirakawa. In het Wilhelminapark projecteert het Belgisch en Duitse kunstenaarsduo The Artpole grootse portretten van markante Snekers op de majestueuze bomen, waarbij de bomen symbool staan voor standvastigheid: daar waar men ‘geworteld’ is. In het water bij de Kerkgracht drijven kleurrijke lelies van het Hongaarse Koros Design, die doen denken aan de handel in voormalige koloniën. Nederlands kunstenaar Lin de Mol presenteert op de steiger aan de Prins Hendrikkade helder verlichte koffers. Ze zet hiermee aan tot nadenken over de mens als migrerend soort.

Een eigen tour

Er is geen vaste route om te bewandelen tijdens het lichtfestival. Je kunt dus zelf bepalen waar je begint en eindigt. Via de app van Luna Waterstad is het mogelijk om gemakkelijk zelf een route uit te stippelen en kan men zich laten navigeren langs de lichtkunstwerken. De kunstwerken zijn iedere avond van 14 tot en met 22 oktober vanaf zonsondergang tot 23.00 uur te bewonderen.