Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leestip: het nieuwe kookboek van Keramiekmuseum Princessehof

Tekst en fotografie: Erik en Petra Hesmerg, Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden komt met een primeur: het museum brengt vandaag een kookboek uit met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers en andere bevlogen liefhebbers speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen.

Uniek is dat alle gerechten in het nieuwe kookboek worden gepresenteerd op en in kostbare en vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen. Voor het boek zijn er 45 topstukken geselecteerd uit de collectie van het Princessehof, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het oudste is een Chinese schaal uit de 9de eeuw, het jongste een serie borden van het Dutch Design duo Scholten & Baijings uit 2016. Met oogstrelende foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten in de spotlights gezet.

Naast de cultuurhistorische achtergrond van de museale keramiek, biedt het boek tientallen recepten van onder meer Dick Soek, Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Vanja van der Leeden en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht.

Informatie
Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof is nu voor €49,95 te koop in de museumwinkel en webshop van het Princessehof, in de boekhandel, bij kunst- en kookboekwinkelsen via de webshop van de uitgeverij Noordboek | HL Books. Het boek verschijnt in het Nederlands en in het Engels.