Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wandelroute: dwalen op het Dwingelderveld

Ontdek het grootste natte heidegebied van Europa.

wooden path on marsh in summer sunny day

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Olya Rohulya / iStock

Trek de veters maar strak en maak je op voor een prachtige wandeling door een van de mooiste Nationaal Parken van Nederland. 

Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de meest stille gebieden in Nederland, uitgeroepen tot Nationaal Park en tevens het grootste natte heidegebied van Europa. Genoeg redenen dus om het Dwingelderveld eens te bezoeken.

En dat doe je het beste in de nazomer: in augustus en september – afhankelijk van het weer – staan namelijk de heidevelden in bloei en die zorgen voor een indrukwekkende kleurenpracht. Ontdek zelf deze purple rain tijdens een wandeltocht.

Maar ook de rest van het jaar is deze route de moeite waard. Bossen, heide, zandvlakten en natte delen wisselen elkaar tijdens deze route af, waardoor dit een veelzijdige wandeling voor jong en oud is. Onderweg kom je diverse vogel- en vlindersoorten tegen en wie weet sta je plotseling oog in oog met de schaapskudde van Ruinen. Authentieker kan bijna niet! Deze route begint en eindigt bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld, waar je meer over dit unieke natuurgebied kunt leren.