Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Baden in een Zee van Tijd in Holwerd

Een heerlijke plek voor een overnachting of etentje.

Tekst: Nadine Boon | Fotografie: Zee van Tijd Holwerd

Wie nog denkt dat Holwerd alleen maar een plek is om de boot naar Ameland te pakken, zal zijn ideeën moeten bijstellen. Met de komst van Zee van Tijd in het dorp kun je namelijk ook aan wal heerlijk slapen, ontbijten, borrelen én dineren. En dat alles onder één dak.

‘Iedereen die ik vertelde dat ik een hotel met restaurant in Holwerd wilde beginnen, verklaarde me voor gek,’ begint mede-eigenaar van Zee van Tijd Holwerd Sytze de Haan, die zelf in het dorp geboren en getogen is. ‘Maar ik vond het zo zonde dat er jaarlijks zoveel mensen door Holwerd komen om de overtocht naar Ameland te maken terwijl weinig toeristen de kans krijgen om te ontdekken hoe leuk Holwerd zelf eigenlijk is.’ Hij besloot daarom de handen ineen te slaan met zijn eerdere werkgevers Rob Fox en Nicole van Barneveld, van het gelijknamige hotel Zee van Tijd Ameland, en een prachtig 18de-eeuws pand in de historische dorpskern van de havenplaats te kopen, waar eerder hotel De Gouden Klok gevestigd zat.

‘Doen wat goed voelt’

De karakteristieke gevel van het pand maakte direct indruk, maar bij nadere inspectie bleek dat er binnenin nog veel moest gebeuren om aan de eisen van de moderne tijd te voldoen. Het interieur werd compleet gestript en vervolgens helemaal opnieuw opgebouwd. Veel werk, maar Sytze zag het als iets positiefs: ‘Het mooie is dat we Zee van Tijd nu helemaal eigen hebben kunnen maken. Onze hele ziel en zaligheid zit erin en we hebben elke centimeter zelf ingetekend.’

Het resultaat mag er zijn, met zeven frisse en moderne kamers, een vergaderruimte en een gezellig restaurant op de benedenverdieping. ‘Ons uitgangspunt is om gewoon te doen wat goed voelt en wat we zelf leuk vinden. Zo hadden we eerst de bar voor het restaurant besteld, en daar de verdere inrichting omheen bedacht,’ legt Sytze uit. Deze aanpak levert een unieke stijl op. ‘Bij zo'n grote verbouwing moet je vaak heel flexibel zijn, want dingen lopen nooit zoals verwacht. Soms moet je een alternatief kiezen als iets niet leverbaar is. Eerst denk je dan nog: “Komt dit wel goed?”, maar uiteindelijk blijkt het altijd mooi te werken in het geheel.’

De rust van het Wad

Dankzij alle faciliteiten hoef je, als je wilt, het hotel amper te verlaten – het heeft sinds kort zelfs een sauna! – maar de mogelijkheden om eropuit te trekken zijn eindeloos. Sytze geeft zijn gasten het liefst zijn eigen motto mee: ‘Laat je lekker meevoeren door de rust en ruimte van de omgeving.’ Bestel een heerlijk ontbijt van de kaart, dat op de door jou gewenste tijd klaarstaat, en verwonder je ’s avonds bij een heldere nacht over de sterrenpracht die in het donkere Waddengebied het beste tot z’n recht komt. Je komt weer bij van alle indrukken in het fijne, grote bed, zodat je de volgende dag al fietsend of wandelend de regio weer kunt ontdekken. En als de eilanden dan nog steeds lonken, dan neem je gewoon een dagje de boot naar Ameland – daar doen ze bij Zee van Tijd ook niet moeilijk over.