Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 28 augustus: nieuwe expositie 'Nijmakke âld' in Museum Dokkum

Sewing accessories

Tekst: Museum Dokkum | Foto: FabioBalbi / iStock

In Museum Dokkum is vanaf nu de nieuwe expositie ‘Nijmakke âld’, over gerepareerd en hergebruikt textiel, te zien. Het museum wil hiermee bezoekers bewust maken van de hoeveelheid kleding die tegenwoordig beschikbaar is.

De mode verandert tegenwoordig snel en er is vaak altijd een reden om weer iets nieuws te kopen. Daarnaast is kleding seizoensgebonden of trendgericht en als het uit de mode is wordt het soms weggedaan. Maar steeds meer mensen worden zich bewust van de milieuvervuiling die de kledingindustrie met zich mee brengt. Reparatie en hergebruik komen daardoor meer in de belangstelling en worden zelfs trendy.

In vroegere tijden had textiel vaak meer waarde. Een kledingstuk dat kapot of versleten was, werd niet weggegooid, maar versteld of gebruikt om er iets anders van te maken. Meisjes leerden van hun moeder, op school of de naaischool hoe zij sokken moesten stoppen. Daarnaast kregen zij kennis over het verstellen van kleding. Uit de mode geraakte kleding of kleding die niet meer paste werd dus vermaakt. Stoffen waren duur, waardoor mensen ieder stukje stof gebruikten zodat niets werd verspild.

In de tentoonstelling worden voorbeelden getoond van gerepareerde en hergebruikte kleding uit vroegere tijden samen met proeflappen en werkstukjes uit het handwerkonderwijs. Ook is er aandacht voor hedendaags hergebruik en heeft Museum Dokkum de hulp ingeroepen van het publiek om hergebruikt of gerepareerd textiel in te brengen, wat waardevolle stukken opleverde. Zo zijn enkele doopjurken te zien die gemaakt zijn van trouwjurken.

Uittips
  • Sewing accessories on wooden background