Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze zomer in Dokkum: Twirre Streekmarkt

Tekst: Twirre Streekmarkt Dokkum | Fotografie: Marcel R fotografie

Deze zomer wordt er viermaal een Twirre Streekmarkt georganiseerd in Dokkum. De streekmarkten worden gehouden op de tweede zaterdagen van de maand, en de eerste editie is inmiddels al geweest op 11 juni. Op 9 juli, 13 augustus en 10 september ontdek je de mooiste producten uit de regio op de Markt in de stad. ‘Iten út dyn omjouwing’ staat namelijk centraal op de streekmarkten.

Boeren en producenten uit de regio krijgen er de kans om hun ‘iten’ rechtstreeks aan te bieden aan de consument. Het delen van kennis over het productieproces en de herkomst van producten staan hierbij voorop.

Het succes van 2021

De eerste Twirre Streekmarkten in 2021 waren sfeervol en geslaagd. Per editie struinden meer dan 1.000 bezoekers gemoedelijk langs de kraampjes. Er werd veel verkocht van en geleerd over de streekproducten. Kazen, bieren, vis, honing, aardappelen, zuivel en vlees konden worden gekocht op de kleinschalige en sfeervol ingerichte Twirre Streekmarkt. Marktkraamhouders vertelden met enthousiasme over hun product.

Marije Kinderman

Marktmeester van de Twirre Streekmarkt in Dokkum is de 22-jarige Marije Kinderman uit Aldtsjerk. Zij studeerde International Hospitality Management, vloog daarvoor de hele wereld over om begin dit jaar haar terug te keren naar haar roots en een eigen evenementenbureau te beginnen. Als boerendochter koos ze bewust voor de streek en weet ze op een moderne en positieve manier haar agrarische achtergrond een gezicht te geven.

Twirre als wervelwind

De Twirre Streekmarkt is een initiatief van de stichting Twirre, Theaterkerk Nes, Agrarisch Collectief Waadrâne en Hotel de ABDIJ in samenwerking met restaurant de Waard van Dokkum. Twirre betekent zoveel als ‘wervelwind’ en is een stichting met enthousiaste en actieve ondernemers die aanjager zijn voor een gezonde leefomgeving en bekendheid daarvan. Stichting Twirre is samen met boeren, burgers, ondernemers, scholen en verenigingen concreet aan de slag om de omgeving een stukje mooier en duurzamer te maken. Naast de streekmarkten worden er bijvoorbeeld ook informatieavonden, bijeenkomsten voor studenten en projecten op locatie georganiseerd.

De Twirre Streekmarkt is te bezoeken op zaterdag 9 juli, 13 augustus en 10 september van 10.00 tot 16.00 uur op de Markt  in Dokkum.