Lifestylemagazine over Noord-Nederland

11 juni en 17 juli: planten- en kruidenmarkt bij Het Blauwe Huis

Tekst en fotografie: Het Blauwe Huis

Kruiden-en plantenliefhebbers zijn op zaterdag 11 juni en zondag 17 juli tussen 10.00 en 16.00 uur welkom op de markt bij Het Blauwe Huis in het Drentse Ruinerwold. Je kunt er allerlei planten, stekjes en kruiden kopen en er zijn rondleidingen, eten, drinken, livemuziek en stands met biologische producten. De toegang is gratis.

Het Blauwe Huis is in Nederland én over de grens een begrip en heeft zijn thuisbasis in Drenthe. In Ruinerwold om precies te zijn. Daar vind je 10 hectare landbouwgrond, waarvan 1,5 hectare in gebruik is voor kruidenteelt.

Impact

Tijdens de marktdagen kunnen belangstellenden het bedrijf leren kennen. ‘Er zijn rondleidingen en ons team staat klaar om te vertellen over hoe wij werken’, zegt Severijn Velmans, directeur en medeaandeelhouder. ‘Het gaat bij Het Blauwe Huis om impact: we werken aan gezonde voeding, een duurzamere economie en meer diversiteit in landbouw.’

Natuur

De balans tussen natuur en landbouw is belangrijk bij Het Blauwe Huis. Voor een stuk land van ruim een hectare, aan de Weidenweg in Ruinerwold, is een natuurplan ontwikkeld. ‘Deze grond is niet erg geschikt als landbouwgrond, maar wel om diversiteit te vergroten en op den duur te oogsten van wat er groeit', zegt Velmans. Op de marktdagen op 11 juni en 17 juli kunnen aanwezigen het jonge natuurgebied zien. Tuinman Olle van der Weide geeft alvast een voorproefje: ‘We hebben een deel van de grond afgegraven, op de plek waar vroeger de Wold Aa door het land slingerde. Daar ontstaat nu een ‘plasdraszone’ waar in het voorjaar en de zomer een laag water staat. Dat is goed voor amfibieën en libellen. De paddenpoel in het midden van dit natuurlandschap heeft een vergelijkbare functie. We hebben 1.400 boompjes gepland, waaronder berken, essen, wilgen en eiken. Van die bomen oogsten we over een aantal jaar onder meer lijsterbessen en berkenblad. Zo biedt het natuurplan ook producten voor onze klanten. Het grasland op dit stuk beheren we extensief. Dat betekent dat we weinig maaien en we er in het najaar koeien of schapen laten grazen. Daardoor verschraalt de bodem en krijgen bloemen en kruiden de ruimte om te groeien. Wie weet welke prachtige soorten er in de toekomst in onze producten terugkomen.’

Biologische producten

Producten van Het Blauwe Huis zijn sinds jaar en dag te koop in winkels en tegenwoordig ook in de webwinkel en in het Winkeltje op de landbouwlocatie in Ruinerwold.
 Op de markten in juni en juli zijn er ook stands met biologische producten en niet alleen van Het Blauwe Huis. Zo zijn er inheemse wilde planten, vruchtbomen en -struiken, snijbloemen, groenten, zaden, stekjes, asperges, honing, edelstenen, boeken, kleding, zuivel, vlees, bier, haarproducten, wikkels, zeep, vilten sjaals en kruidenproducten. En dat alles onder het genot van thee van Het Blauwe Huis, koffie van Frans de Grebber en ijs van Sonneclaer. De toegang is gratis.