Tekst: Fries Verzetsmuseum | Foto: Marleen Annema
Vanaf donderdag 5 mei presenteert het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden De Bevrijdingsrok: Levensverhalen in lapjes. In deze nieuwe tentoonstelling worden de persoonlijke verhalen achter 12 Friese bevrijdingsrokken getoond.
Geschiedenis van de Bevrijdingsrok
Veel vrouwen vierden destijds de bevrijding met een zelfgemaakte 'bevrijdingsrok', gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze 'Nationale Feestrok', een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie. Voor de vervaardiging ervan golden specifieke maakvoorschriften. Zo moest de zoom bestaan uit effen punten. Die stonden voor 'de hoogtepunten van ons volksbestaan', zoals Bevrijdingsdag. In de punten werden de data geborduurd waarop de rok was gedragen, zo was het idee.
Oproep
De rokken en verhalen zijn verzameld door een openbare oproep die het museum afgelopen maart deed. Van ruim 30 aanmeldingen is een selectie gemaakt, bestaande uit 12 bevrijdingsrokken. Journalist Lieke van den Krommenacker en fotograaf Marleen Annema zijn door Friesland gereisd om de oorspronkelijke draagsters of hun (klein)kinderen met de rok te fotograferen en de bijzondere bevrijdingsverhalen op te tekenen.
Informatie
De bevrijdingsrokken en bijhorende verhalen zijn ook via de website online te bekijken. De fysieke tentoonstelling is tot en met 12 juni 2022 te zien in de museumhal van het Fries Verzetmuseum in Leeuwarden; een entreekaartje is niet nodig om de halpresentatie te bezoeken.