Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9 april: Stinzenplantenrondleiding in Beetsterzwaag

Tekst: Tropische Kas Beetsterzwaag | Fotografie: Fetje Wilpstra

Stinzenplanten kondigen altijd vroeg in het jaar de aanstaande lente aan. De bijzondere verzameling bolgewassen werd vanaf de Middeleeuwen vanuit het buitenland naar Nederland gebracht, met als doel landgoederen te verfraaien en te laten zien hoe rijk de bewoners waren. Inmiddels zijn de planten goed ingeburgerd, maar niet minder bijzonder en daarom organiseert de Tropische Kas in Beetsterzwaag op 9 april een rondleiding door verschillende parken.

Het startsein van het stinzenplantenseizoen wordt elk jaar trouw gegeven door de sneeuwklokjes, met hun prachtige en sierlijke witte bloemen. Spoedig daarna volgen de krokussen, waar we als toeschouwer bij een koud voorjaar lang van kunnen genieten, maar als de temperaturen hoger liggen is het prachtige feest van kleur en bloei sneller voorbij. Gelukkig zijn er dan nog volop andere voorjaarsbloemen om tuinen en parken op te vrolijken: skilla, speenkruid, voorjaarshelmbloem, hyacinten, sleutelbloemen en bosanemonen komen op en uiteindelijk verschijnen de narcissen en de tulpen ten tonele.

Beetsterzwaag heeft een uitbundig adelijk verleden en is daarom rijkelijk bezaaid met voorjaarsbloemen. Je kunt ze vinden in de parken, in tuinen en bij de Tropische Kas. De rondleiding, die door de Tropische Kas georganiseerd wordt, leidt langs en door verschillende van deze parken en tuinen, waaronder het Lycklamapark. Een enthousiaste gids neemt je mee op pad langs vele stinzenplanten en laat je met andere ogen kijken naar de pracht van de bloemen.

Praktische informatie

Via de website van de Tropische Kas kun je je aanmelden voor deze rondleiding.

Datum: zaterdag 9 april 2022

Tijd: 14.00-15.30 uur

Locatie: Notariskoepel achter het gemeentehuis (Hoofdstraat) in Beetsterzwaag

De route start bij de notariskoepel achter het gemeentehuis van Beetsterzwaag en eindigt bij de Tropische Kas waar koffie/thee en koek klaarstaat.