Lifestylemagazine over Noord-Nederland

24 t/m 26 maart: Vijfde editie lichtkunstfestival LUNA Nights

Tekst: LUNA | Fotografie: Jeongmoon Choi

Op donderdag 24 maart opent de vijfde editie van lichtkunstfestival LUNA Nights - voorheen het Leeuwarden Urban Night Adventure. De Leeuwarder binnenstad wordt omgetoverd tot podium voor gerenommeerde lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland, van Duitsland tot Korea en voor het eerst ook twee Friese kunstenaars. Tot en met zaterdag 26 maart kunnen toeschouwers vanaf zonsondergang de lichtkunstwerken bewonderen op grote pleinen en binnenplaatsen in de Friese hoofdstad.  

Het festival is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen hun eigen route door de stad wandelen of een speciale LUNA-tour boeken, een tour van 90 minuten langs alle kunstwerken, verzorgd door A Guide to Leeuwarden. Bijzondere hoogtepunten van het festival zijn Fries kunstenares Marsja van der Ven, Fries kunstenaar Johannes Bosgra, de Duitse Philipp Geist en de Koreaanse Jeongmoon Choi.

MARSJA VAN DER VEN - Life… After life… After life…

Bij poppodium Neushoorn brengt Fries kunstenares Marsja van der Ven een bijzonder beest tot leven. Speciaal voor LUNA heeft ze een intrigerend wezen gemaakt van e-waste, elektronisch afval, de snelst groeiende afvalstroom van de EU waarvan maar 40% gerecycled wordt. Het is opgebouwd uit onder andere meer dan 100 toetsenborden en 50 computerkasten. Het interactieve beest van onbepaalde aard roept meer gevoel op dan je zou verwachten bij dit materiaal en kan gedeeltelijk door de bezoeker zelf, van buitenaf, in beweging gezet worden.

PHILIPP GEIST - Time Drifts

Net als vorig jaar vormt ook de Oldehove en het Oldehoofsterkerkhof een prachtig decor voor lichtkunst. Gerenommeerd Duits kunstenaar Philipp Geist vertoond hier zijn specifiek voor deze locatie gemaakte kunstwerk Time Drifts. Woorden worden geprojecteerd op de grond en de bezoekers, gecombineerd met zwevende geografische vormen die vervolgens weer verdwijnen in de mist. Daarmee beeldt het een ongrijpbaarheid uit; van de gedeeltelijke kennis en begrip over het leven, verleden en het heden. De diepte en driedimensionale weergave van dit lichtkunstwerk symboliseert de continue ontwikkeling van ruimte door doorlopende tijdlijnen en presenteert zodoende een complex netwerk waarin alles al dan niet vergankelijk is.

JOHANNES BOSGRA - Requiem Avis

Op het Gouverneursplein presenteert kunstenaar Johannes Bosgra uit Hurdegaryp een ode en tegelijk een requiem: Requiem Avis is een nieuw videowerk dat de Friese kunstenaar voor LUNA heeft gemaakt. Een grote zwerm spreeuwen vormt abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. Dit spreeuwenballet is door Bosgra exact afgestemd op het muziekstuk Death Speaks van David Lang. In Death Speaks spreekt de dood, niet als een plaats of staat, maar als een persoon. Met woorden van Schuberts Der Tod und das Mädchen. Bosgra geeft de vogels in Requiem Avis een stem. De stem van de dood. Want sinds 1990 is het aantal spreeuwen met 40% afgenomen. Requiem Avis is een dodenmis voor de vogels, als symbool voor het verlies aan biodiversiteit.

JEONGMOON CHOI - Drawing in Space

In parkeergarage De Klanderij vindt men het lijnenspel van Koreaanse kunstenares Jeongmoon Choi. Choi maakt complexe, geometrische netwerken van UV-reflecterende draden die een zeker gevoel van verwarring creëren – als de draden het licht weerkaatsen, lijkt de ruimte te vibreren. Haar installaties wekken de indruk virtueel te zijn en zetten aan tot nadenken over analoge en digitale “posities”, structuren, bewegingen en perspectieven in de ruimte.

Deze en nog vele andere werken op pleinen, in stegen en binnenplaatsen zijn de komende dagen in de Leeuwarder binnenstad te bewonderen, iedere avond vanaf zonsondergang tot 23.00 uur. Gelijktijdig is ook de LUNA Young Masters expositie te zien op het Stationskwartier aan Snekertrekweg 1, met vijftien kunstwerken van jonge, aanstormend talenten in licht- en mediakunst.

LUNA Nights is onderdeel van licht- en mediakunstfestival LUNA, naast LUNA Young Masters en het randprogramma LUNA Currents. LUNA Nights vindt plaats van 24 t/m 26 maart in de Leeuwarder binnenstad, LUNA Young Masters en LUNA Currents zijn tot en met zondag 3 april te bewonderen en te beleven in het Stationskwartier.