Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 maart: de elf fonteinen in Friesland gaan weer aan

Tekst en foto: Visit Friesland

Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains in de Friese Elfsteden weer gaan kletteren. Na hun winterslaap worden de spraakmakende fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin ijs, stoom, mist en zeewater de kunstobjecten sieren.

De fonteinen zijn tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars die zich lieten inspireren door de lokale geschiedenis van de Friese steden, elk met een eigen verhaal. Zo is in Harlingen fontein ‘De Walvis’ te zien, een knipoog naar de vroegere walvisvangst, en klettert in Stavoren ‘De Vis’, die het roerige zeeverleden van de havenstad symboliseert.

Arcadia 2022

Het kunstproject 11fountains is een blijvende herinnering aan Leeuwarden-Fryslân 2018, dat dit voorjaar een vervolg krijgt met Arcadia. Van 6 mei tot en met 14 augustus 2022 staat de provincie Friesland in het teken van een van de grootste culturele evenementen van Nederland met 100 dagen lang meer dan 100 exposities, voorstellingen en projecten van zowel (inter)nationale als lokale makers. Centraal hierbij staat het thema 'voorouderschap'. Meerdere fonteinen raken dit thema, zoals de fontein 'Onsterfelijke Bloemen', ontworpen door de Japanse Shinji Ohmaki in IJlst. De fontein symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur: nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.