Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 winterse routes in het noorden

Trek de wandelschoenen maar aan en pomp de fietsband op!

Route

Hoe kun je het noorden het beste beleven? Juist, tijdens een verfrissende wandeling of fietstocht. We selecteerden de leukste routes, passend bij dit winterse seizoen. Zie, kijk, ontdek en bewonder. Welkom in het noorden!

Het Dichterspaad (Friesland, wandeling en/of fietstocht)

Ze zeggen weleens: een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar het Dichterspaad, aan de rand van Nationaal De Alde Feanen in Friesland, bewijst dat woorden juist óók veel kunnen zeggen. Met deze bijzondere route kom je langs 18 mooie locaties rondom het park waar gedichtenpanelen opgesteld staan. Verschillende dichters laten je met hun woorden de schoonheid van het Friese gebied zien. Dit is geen wandeling voor de snelle pas, maar juist eentje om af en toe stil te staan en de natuur en poëzie in je op te nemen. Het Dichterspaad begint en eindigt in het dorpje Oudega, en je kunt zelf kiezen voor hoe veel kilometers je gaat. Wil je liever niet wandelen? Je kunt deze route ook grotendeels met de fiets volgen, maar voor sommige stukken moet je even afstappen.

INFO

Lengte: 8 tot 25 kilometer naar keuze

Begin- en eindpunt: Oudega

Route beschikbaar via: dichterspaad.nl

Een rondje Stad (Groningen, fietstocht)

Het mooie van Groningen? Vanuit de binnenstad ben je binnen een mum van tijd midden in de natuur! Hoe snel dat gaat, ontdek je met deze veelzijdige fietstocht van Natuurmonumenten. Stap gelijk onder de Martinitoren in Stad op de (elektrische) fiets, of vul eerst nog de maag bij een van de vele leuke restaurants die Groningen rijk is. Vervolg daarna je tocht naar natuurgebied Kardinge, waar je tevens een bijzonder plukbos vindt. De route brengt je daarna naar De Onlanden waar veel wintergasten, waaronder de otter, zich thuis voelen. Verrekijker bij de hand dus! Even een pitstop? Eten en drinken kan bij De Onlanderij. Verder kom je met deze fietstocht langs Korenmolen Wilhelmina – op vrijdag en zaterdag geopend – en Hortus botanicus Haren, waar ook in de koudere maanden genoeg te beleven valt.

INFO

Lengte: 53 kilometer

Begin- en eindpunt: Groningen

Route beschikbaar via: natuurmonumenten.nl

Naar Siberië en weer terug (Drenthe, wandeling)

Sjaal om, handschoenen aan en gaan: ga voor het échte winterse gevoel naar Siberië… maar dan in Drenthe! Dit buurtschap dichtbij Hoogeveen raakte in 18de eeuw door ontginningen onherbergzaam en dankt daar zijn bijzondere naam aan. Door de eeuwen heen werd het een bijzonder gebied: Van Gogh kwam er graag om te schilderen en een Amsterdamse koopman startte er een turffabriek. Met deze route, die bij het station in Hoogeveen begint en eindigt, ontdek je zelf de winterse pracht en praal van dit bijzondere Drentse gebied. De wandeling neemt je onder andere ook mee naar stuifzandgebieden, het oude bosreservaat Kremboong en het veendorpje Tiendeveen. Drentse historie ten top!

INFO

Lengte: 15 kilometer

Begin- en eindpunt: station Hoogeveen

Route beschikbaar via: anwb.nl

De koninklijke bossen van Oranjewoud (Friesland, wandeling)

Jezelf voor een dag prins of prinses voelen? Grote kans dat een wandeling door het Friese Oranjewoud dat gevoel goed teweegbrengt. In deze deftige enclave dichtbij Heerenveen hebben de Oranjes hun stempel gedrukt en hun sporen achtergelaten. Wandel tijdens deze tocht over de statige lanen, langs imposante landhuizen en door indrukwekkende overtuinen, ingericht in Engelse landschapsstijl. Je wandeling uitbreiden? Breng dan vooraf een bezoek aan Museum Belvédère, de plek in Friesland voor moderne kunst en tevens het beginpunt van deze wandeling. Voor een lekkere borrel of maaltijd kun je prima terecht bij Hotel Tjaarda. Verder brengt deze route je langs eeuwenoude bossen en uitzichttoren De Belvedère, die zo’n 30 meter boven het landschap uitsteekt. Grandioos uitzicht over Oranjewoud gegarandeerd!

INFO

Lengte: 9,5 of 12,5 kilometer

Beginpunt: Museum Belvédère

Route beschikbaar via: staatsbosbeheer.nl

Op pad in Assen (Drenthe, wandeling)

Het centrum van Assen, het Drents Museum, het beeld van Bartje en de TT-baan: deze highlights van de Drentse hoofdstad kennen we allemaal wel. Maar deze wandeling laat zien dat Assen nog veel meer te bieden heeft. De tocht begint bij het Duurzaamheidscentrum, waar je aan het begin – of gewoon lekker aan het eind – van de wandeling kunt genieten van een warme choco to go. Het eerste deel van deze route brengt je door het eeuwenoude Asserbos, waarna je de weg vervolgt naar de recreatieplas Baggelhuizen. Onderweg kom je ook langs het Pelinckbosch, waar na jaren van rust en stilte bezoekers weer welkom zijn om zelf het natuurlijke en veelzijdige karakter van dit bos te ontdekken.INFO


Lengte: 13 kilometer

Begin- en eindpunt: Duurzaamheidscentrum Assen

Route beschikbaar via: drentslandschap.nl

Meer lezen? Je vindt nog meer routes in Noorderland 2021-8. Dit nummer is nu te koop in onze online webshop en in de winkels, zoals boekhandels en supermarkten. In dit nummer doken we onder andere de keuken in en maakten we heerlijke feestgerechten. Ook gingen we dansen in Stad, spraken we met kunstenaar Harry Arling en gingen we aan de slag met een mooi boeket van winterbloemen. Dit, en nog veel meer, lees je nu in de nieuwste editie van Noorderland!

Beeld: iStock

Routes
  • iStock