Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 9 januari: Scandinavische kerst in het Fries Scheepvaart Museum

Het museum is prachtig gedecoreerd met Scandinavische kerstversiering.

Kerst

In december is het Fries Scheepvaart Museum in Sneek vaak op z’n mooist: de stijlkamers en andere ruimtes van het museum worden dan feestelijk uitgedost met kerstversiering. Dit jaar is er gekozen voor een Scandinavische kerst. Rondom dit thema organiseert het museum, voor zover de maatregelen dat toelaten, ook een aantal activiteiten.

Het is inmiddels traditie geworden dat een groepje vrijwilligers begin december het Fries Scheepvaart Museum helemaal in de kersttooi steekt. In Scandinavië wordt het kerstfeest op een heel eigen manier gevierd, met mooie gebruiken, bewust samenzijn en veel aandacht voor de terugkeer van het licht. Ook de Scandinavische interieurtrends bieden volop inspiratie, zo ook voor het museum. De gezellige kerstsfeer in het museum is vanaf nu tot en met 9 januari 2022 te bewonderen. In die periode worden ook diverse activiteiten georganiseerd. We zetten ze voor je op een rij:

1. Workshop: botanisch tekenen in kerstsfeer
Botanisch tekenen is hartstikke hip! Bloemen en planten fleuren je interieur altijd op, of ze er nu echt zijn, of op een tekening. En wat is er leuker dan een zelfgemaakte botanische tekening aan je muur? In deze creatieve workshop ga je lekker zelf aan de slag. Eerst doe je inspiratie op bij de Scandinavische kerstversieringen in het museum, en vervolgens pak je zelf het potlood of penseel. Docent beeldende vorming Bieke Huls geeft je waardevolle tips om je werk te verbeteren. Aan het einde van de ochtend ga je met een voldaan gevoel en een eigen kunstwerk terug naar huis.

2. Kinderactiviteit: Kerst met Tomte en Julbock
Ook kinderen kunnen een Scandinavische kerst beleven in het Fries Scheepvaart Museum. Er is een gratis speurtocht waarin ze samen met Tomte en Julbock op reis gaan door het museum. Ze krijgen een speurtocht en doe-boek in één, boordevol creatieve opdrachten en uitdagende oefeningen die in het museum en deels ook thuis kunnen doen. Behalve met deze speurtocht kunnen kinderen zich natuurlijk ook heerlijk vermaken in het kindermuseum. De speurtocht met doe-boek is de hele kerstvakantie gratis verkrijgbaar als je het museum bezoekt.

3. Tentoonstelling: Charlotte Dumas - Dragers | werkpaarden in beweging
In een intieme expositie toont fotograaf Charlotte Dumas haar selectie van schetsen van werkpaarden, gemaakt door de negentiende-eeuwse kunstenaars George Hendrik Breitner, Eugène Delacroix en Anton Mauve. Deze plaatst ze naast haar eigen polaroids – ook een soort schetsen – van werkpaarden in deze tijd, maar ook groter werk en een film. Zo biedt ze bezoekers steeds een nieuw perspectief. In de film zien we een dag uit het leven van Tarsan en Tarmo, twee trekpaarden die gekapte boomstammen vervoeren in de besneeuwde Zweedse bossen. De expositie van Charlotte Dumas is nog tot en met 16 januari 2022 te zien.

Uittips
  • Fries Scheepvaart Museum
  • Fries Scheepvaart Museum