Lifestylemagazine over Noord-Nederland

t/m 8 januari: verzameling kerststallen in Museum Dokkum

Van oude en nieuwe bouwplaten van kerstgroepen tot pop-up-kerstboeken.

Kerststal

In Museum Dokkum is tot en met 8 januari 2022 de nieuwe expositie Kerst in Karton, de verzameling kerststallen van Roel den Dulk en Fred van der Zwet te zien. De expositieruimte, maar ook op andere verrassende plekken in het museum, staat barstensvol papieren kartonnen kerststallen die verzameld zijn door dit stel uit Ferwerd.

Roel den Dulk en Fred van der Zwet hebben in de afgelopen decennia een grote verzameling grafische kerstgroepen opgebouwd. In het museum wordt geëxposeerd met oude en nieuwe bouwplaten van kerstgroepen, kartonnen uitvouwstallen, pop-up-kerstboeken en uitklapkaarten van stallen.

Het idee van een papieren kerststal kwam van een Duitse uitgever, rond 1825. Daarvoor stonden (veel grotere) kerstgroepen voornamelijk in katholieke kerken. De aanschaf van een kerstgroep was namelijk voor de meeste mensen te kostbaar. De papieren kerststal begon simpel: alleen met Jozef en Maria met baby Jezus, een ezel en een os, een enkele herder met één of twee schapen en de drie koningen. Maar al gauw kwamen er meer figuren bij. Er bestaan zelfs bouwplaten waaruit wel tweehonderd of meer figuren uitgeknipt kunnen worden.

Het gebruik van kerststallen van karton is in de meeste landen inmiddels grotendeels verdwenen. Maar in Tsjechië worden nog steeds jaarlijks nieuwe ontwerpen gemaakt. In de expositie zijn verschillende van deze nieuwe Tsjechische bouwplaten van kerstgroepen te zien.

Een kleine selectie van de kerststalbouwplaten die in de expositie te zien zijn, is ook in de museumwinkel te koop.

Uittips
  • Museum Dokkum
  • Museum Dokkum