Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zaterdag 2 oktober: Stoofperenfeest in Ruinerwold

De bomen hangen weer vol, dus er kan naar hartenlust geoogst worden.

perenboom

Na een prachtige nazomer is de herfst officieel begonnen en dat betekent dat de fruitbomen weer vol hangen met appels en peren. Hoog tijd om te gaan oogsten dus! In Ruinerwold is hiervoor zelfs een heus Stoofperenfeest in het leven geroepen.

Tijdens dit folkloristische evenement struin je langs marktkramen, geniet je van de klanken van muziek en worden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Het feest dankt zijn naam aan de stoofpeertjes die groeien langs de 7 kilometer tellende Dokter Larijweg in het dorp. Deze worden elk jaar op de eerste zaterdag van oktober geveild aan de boom.

Een stoet belangstellenden beweegt zich van perenboom naar perenboom, en degene die het hoogste bod uitbrengt, mag de peertjes van de boom plukken. Langs de route staan op verschillende boerenerven de kraampjes waar je snuisterijen en eigengemaakte producten kunt kopen. Op elk deelnemend erf vind je ook een foodtruck, dus ook voor een kopje koffie en wat lekkers te eten kun je hier terecht. En geen zin om zelf te plukken? Bij Museumboerderij De Karstenhoeve kun je ook reeds geplukte peren kopen.

Meer informatie vind je op de website van De Karstenhoeve.

Uittips
  • Museumboerderij de Karstenhoeve
  • iStock