Lifestylemagazine over Noord-Nederland

24 september t/m 10 oktober: 'Hier en Nu' in Leeuwarden

In de Friese hoofdstad maak je kennis met aanstormende mediakunstenaars tijdens het Media Art Festival en LUNA.

Leeuwarden

Van 24 september tot en met 10 oktober vindt in Leeuwarden het Media Art Festival plaats. Het thema dat deze editie centraal staat, is ‘Hier en Nu’ – reflecties van kunstenaars, wetenschappers en publiek op ons gejaagde bestaan, de onzekerheden hiervan; een uitnodiging om niet alleen naar de toekomst te kijken, steeds sneller te willen, maar om te focussen op de uitdagingen in het Hier en Nu, en de rol die kunst en technologie in de vormgeving nu al spelen in ons bestaan. Naast het Media Art Festival landt ook LUNA - Leeuwarden Urban Night Adventure van 30 september tot 2 oktober op verschillende plekken in het Centrum van Leeuwarden.

Media Art Festival

Tijdens het Media Art Festival (MAF) maak je kennis met de nieuwste en meest opvallende mediakunsttalenten uit binnen- en buitenland. Kern van het MAF is de Young Masters Expositie, waarin 14 aanstormende talenten die verschillende nationaliteiten wereldwijd representeren hun werk tonen. Velen van hen zijn recent afgestudeerd aan Nederlandse kunstacademies.
Naast dat je gedurende het festival allerlei werken kunt bewonderen van deze jonge kunstenaars worden er ook extra activiteiten georganiseerd. Er wordt onder andere bijzondere aandacht geschonken aan kunstenaars uit de regio: De Leeuwarder mediakunstenaar en NHLStenden docent Jorrit van de Waal presenteert samen met hogeschool collega Klaus Glanzer een installatie die de zinnen prikkelt en bezoekers het Hier en Nu bijzonder intensief laat ervaren. Vormgever en performer Evelyn Andoh werkt een aantal dagen op de MAF locatie om tot een multimediale installatie te komen die op de laatste festivaldagen gepresenteerd zal worden.

Luna

Van 30 september tot en met 3 oktober zet het LUNA (Leeuwarden Urban Night Adventure) de binnenstad van Leeuwarden in een bijzonder licht. Bezoekers maken een spannende ontdekkingstocht langs tal van licht-, geluids- en performanceprojecten op verschillende buitenlocaties. Er zijn interactieve installaties van AlexP. (NL) en Area Odeon (I); Mr. Beam (NL) nodigt uit om met een piano beelden aan te sturen die op de Oldehove geprojecteerd worden; Hartung&Trenz (D) hebben samen met de Friese dichter Grytsje Schaaf de poëtische lichtshow KONTAKT ontwikkeld voor het binnenplein van de Fryske Akademy. Op de hoofdlocatie van het Media Art Festival, het Stationskwartier aan de Snekertrekweg 1, zijn werken te zien van de Argentijnse kunstenaar Nicolás Dardano en jong Fries talent Jildau Nijboer.

Voor het volledige programma, meer informatie over de te bewonderen werken en opgave ga je naar de website van het festival.

Uittips
  • Media Art Festival/Leeuwarden Urban Night Adventure
  • Mr. Beam