Lifestylemagazine over Noord-Nederland

11 juli t/m 3 oktober: 'Deborah Poynton - Beyond Belief'

De schoonheid van haar schilderijen hebben een grote aantrekkingskracht en geven de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden.

Deborah Poynton

Van 11 juli tot en met 3 oktober 2021 zijn de schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton te zien in de Abdijkerk van het Drents Museum in Assen.

De schoonheid van haar schilderijen hebben een grote aantrekkingskracht en geven de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden. De kunstwerken zijn met grote aandacht voor het kleinste detail geschilderd. In de tentoonstelling Deborah Poynton - Beyond Belief presenteert het Drents Museum haar meest recente werk en behaalt hiermee een primeur: het is Poyntons eerste museale tentoonstelling in Europa.

In Deborah Poyntons schilderijen staat de perceptie van de realiteit centraal. Op grote doeken schildert zij stukjes van de wereld die zij om zich heen ziet. Figuren, objecten en elementen uit de natuur worden door haar tot een nieuwe werkelijkheid gecombineerd. Hierin past ze een specifieke lichtval toe of plaatst ze figuren bij elkaar in een ruimte, zodat het lijkt alsof er een verhaal achter het schilderij schuilgaat. Ze onthoudt zich van ieder oordeel en wil met haar werken de kijker ervan bewust maken dat iedereen de wereld op een eigen manier waarneemt en dat er geen goed of fout is.

Online opening
De tentoonstelling wordt op zaterdag 10 juli om 17.00 uur online geopend. Karlijn de Jong, conservator van de tentoonstelling, neemt de kijker mee door de expositie. Tijdens deze tour gaat De Jong ook in gesprek met algemeen directeur Harry Tupan en met de kunstenaar zelf. Bovendien vertellen bezoekers hun persoonlijke verhaal bij een van de kunstwerken. De opening is live te volgen via de website van het Drents Museum.

Uittips
  • Drents Museum
  • Deborah Poynton, Beyond Belief, 2019-2020, olieverf op doek, 420 x 930 cm, © Deborah Poynton