Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Smullen van Noorderland-kerstbrood

Als cadeau voor de feestdagen verklapt bakker Schepers in Sleen het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol, die is omgedoopt tot Noorderland-kerstbrood.

Kerstbrood

We stappen de bakkerij binnen waar de behaaglijke warmte ons meteen omhult. Heerlijke geuren van speculaaskruiden, versgebakken brood en rum roepen herinneren op aan feestdagen van vroeger. Het is een bijzondere dag, want we zijn getuige van de eerste Noorderland-kerstbroden die gebakken worden door Herman Brood - zijn bijnaam in Sleen - en zijn zoon Roy. Als cadeau voor de feestdagen verklappen ze het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol, die is omgedoopt tot Noorderland-kerstbrood.

Wat is het geheim?
Het is al één en al bedrijvigheid in de bakkerij en de winkel van Schepers in Sleen. Wemmie, de echtgenote van Herman, runt de winkel met haar personeel. Roy’s vriendin Kristel is al helemaal ingewijd en assisteert haar schoonmoeder daar mee. In de bakkerij werken Herman en Roy aan de voorbereidingen voor de allereerste kerstbroden-bakronde van dit jaar. De andere bakkers zijn inmiddels naar huis, hun job zit erop voor vandaag. In de grote bakkerij staan diverse roestvrijstalen werktafels en langs de wanden een regiment aan mengmachines en ovens. Grote rekken op wielen met bakplaten staan verspreid in de ruimte. Alles is tiptop schoon en glimt je tegemoet. Op een tafel zijn blauwgeblokte handdoeken neergelegd waar de ingrediënten voor het kerstbrood in kommen en schalen op staan. We zijn een beetje verbaasd dat we alle basisbestanddelen eigenlijk wel herkennen, want wat maakt die kerststollen van Schepers dan zo ontzettend lekker?

Herman: ‘Het is de verhouding en de balans van de verschillende bestanddelen in ons familierecept die maken dat het een specifiek Schepersbrood is. We gebruiken bijvoorbeeld geen gele kleurstof in het meel, iets wat meestal wel gedaan wordt. We willen alleen eerlijke bestanddelen gebruiken om het brood zo puur mogelijk te houden. Bovendien bakken we nooit veel broden tegelijk omdat we elk brood alle aandacht willen geven. De allereerste stol die uit de oven komt moet net zo lekker zijn als de laatste.’

Meer lezen en benieuwd naar het recept? Deze culinaire productie verscheen in Noorderland 2020-8. Dit nummer is nu te koop in onze webshop!

Culinair
  • Gert Tabak
  • Gert Tabak