Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Friezen opgelet: bezoek een museum bij jou in de buurt

Noorderland en Visit Friesland Friezen roepen Friezen op om – op een veilige en verantwoorde manier – een museum in de buurt te bezoeken.

Museum

Nederlandse musea mogen na een sluiting van twee weken weer open. Om ze na deze lastige periode een hart onder de riem te steken, roept Noorderland en Visit Friesland Friezen op om – op een veilige en verantwoorde manier – een museum in de buurt te bezoeken. We zetten een aantal musea in Friesland voor je op een rij!

Keramiekmuseum Princessehof
Duik bij Keramiekmuseum Princessehof in de roemrijke geschiedenis van Leeuwarden! In twee vernieuwde vaste tentoonstellingen brengt het Princessehof – van oudsher een oud stadspaleis – een ode aan zijn beroemdste bewoners: prinses Maria Louise (1688-1765) en Maurits Cornelis Escher (1898-1972). In de nieuwe exposities leer je alles over beide levens en ontdek je wat ze voor de Friese stad betekend hebben.
Vergeet niet om na je bezoek aan deze vaste tentoonstellingen ook een kijkje te nemen bij de tijdelijke expositie Human After All, te zien tot en met 5 september 2021. In deze nieuwe tentoonstelling brengen hedendaagse werken en sculpturen menselijke eigenschappen aan de orde.

Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden
www.princessehof.nl

Jopie Huisman, zelfportret als fuikvisser, 1989

Jopie Huisman Museum
In de 20ste eeuw groeide Jopie Huisman uit tot een van de bekendste schilders van Friesland. In het gelijknamige museum in Workum ontdek je alles over het bijzondere werk van deze Friese kunstenaar. Naast de vaste tentoonstellingen, die een goed inkijkje geven in het leven van Jopie Huisman, laat ook de tijdelijke expositie WaterWereld (tot 3 januari 2021) zien hoe Huisman en andere verwanten naar het Friese (water)landschap keken.

Noard 6, Workum
www.jopiehuismanmuseum.nl

Museum Belvédère, foto: Dirk Verwoerd

Museum Belvédère
Midden in het sprookjesachtige Oranjewoud vind je Museum Belvédère, de plek voor moderne en hedendaagse kunst uit de 20ste eeuw waarbij de focus vooral ligt op het (Friese) landschap. Tot en met 10 januari 2021 stelt Belvédère kunstwerken tentoon van Hendrik Werkman, een van de belangrijkste modernisten uit het noorden. Ook is van 19 december 2020 tot en met 11 april 2021 de tentoonstelling Hanny Korevaar – Kunstenares en kosmopoliet te bewonderen. 


Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen-Oranjewoud
www.museumbelvedere.nl

Museum Dr8888, foto: Peter H. Toxopeus

Museum Dr8888
Ontdek nu in Museum Dr8888, gevestigd in een voormalig Franciscanerklooster in het centrum van Drachten, het roerig bestaan van kunstschilder Klaas Koopmans. In Waanzinnig! Het buitengewone leven van Klaas Koopmans bekijk je zijn bijzondere landschappen en indringende tekeningen die hij tijdens zijn opnames in psychiatrische instellingen maakte. Een unicum, want sommige werken worden voor het eerst getoond. De tentoonstelling is nog tot 28 februari 2021 te bezoeken.

Museumplein 2, Drachten
www.museumdrachten.nl

Wandvullend panorama van Gosse Koopmans van zijn atelier en lijstenmakerij, oliepastelkrijt op papier

Museum Martena
In het stadsmuseum van Franeker ontdek je alles over de geschiedenis van deze Friese Elfstedenstad. Ook bewonder je er tot en met 7 januari 2021 een nieuwe tentoonstelling over de binnen- en buitenwereld van Gosse Koopmans, een Friese schilder die veel bekendheid verwierf met zijn wandvullende panorama’s.
Een mooi detail: Museum Martena is onlangs winnaar geworden van de RAAK Stimuleringsprijs 2020, een belangrijke onderscheiding die Nederlandse musea stimuleert om hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Voorstraat 35, Franeker
www.museummartena.nl

Museum Passe-Partout
Wil je meer uit je museumbezoek halen? Maak dan gebruik van het Passe-Partout Friese Musea. Hiermee bezoek je maar liefst drie deelnemende musea naar keuze voor slechts €15. De passe-partout is drie maanden na aankoop geldig. Op de Facebookpagina van Noorderland maak je nu kans op een gratis Passe-Partout. Klik snel hier!

Ga voor een volledig overzicht van alle musea in Friesland naar www.friesland.nl/cultuur en www.museum.frl/musea.

Cultuur
  • Redactie Noorderland
  • Openingsfoto: Ruben van Vliet