Dit artikel verscheen in Noorderland 2017-6.
Wildplukken in de vrije natuur is de trend. Natuurlijk is het leuk en leerzaam om al wandelend op zoek te gaan naar eetbare kruiden, bloemen en blaadjes. Maar heb je geen tijd of onvoldoende kennis van wat eetbaar is? Dan is er een prachtig alternatief: wildplukken in eigen tuin of gewoon op je balkon!
In de meeste tuinen, of die nu groot of klein zijn, staan planten waarvan je de bloemen, bladeren, stengels of wortels kunt eten. Uiteraard kun je ervoor zorgen dat er nog veel meer lekkers te plukken valt. Bij kwekers en tuincentra zijn eetbare planten te koop. En wat let je om op dit moment nog wat in de grond te zetten. Vraag wel naar biologisch geteeld; planten die bespoten zijn met insecticiden of iets dergelijks kun je niet meteen gebruiken, maar volgend jaar wel, als je zelf tenminste niet met chemische middelen spuit. Veel van deze planten groeien ook goed in potten of bakken, zodat je een mini-pluktuin op het balkon of dakterras kunt creëren.
Bloemen eten? Ja, dáhag!
Zo langzamerhand is het heel gewoon geworden om te eten uit de natuur of de tuin. Bovendien is het gezond. Al jaren hoor je iedereen zeggen dat je zevenblad kunt eten als spinazie, of vers in salades. Een gek idee misschien om dat verfoeide onkruid te eten, maar het is echt lekker en het zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Ja, er is nogal wat eetbaars te oogsten uit de tuin; teveel om op te noemen, maar met deze adviezen proberen we je alvast lekker te maken. Go wild!
Op internet is veel informatie te vinden en in september verschijnt een interessant boek over het eten van bloemen (zie kader). Iets wat aanvankelijk weerstand opriep is nu algemeen geaccepteerd; chef-koks bedienen zich rijkelijk van al die kleurrijke, lekkere toevoegingen op het bord, dus waarom zou je zelf niet even de tuin inlopen om je salade op te fleuren met viooltjes, goudsbloemblaadjes en Oost-Indische kers? Helemaal lekker als je er knapperig gefrituurde salieblaadjes aan toevoegt. Of haal wat dille- of venkeltakjes en fijngesneden citroengras uit de tuin voor bij de vis. Of een paar takjes verveine of citroenmelisse om de thee te verfrissen, en salieblaadjes helpen het vet van varkensvlees te verteren.
Feestelijk, frivool en lekker
De allerlekkerste tuinbloemen zijn die van de daglelie (Hemerocallis). Als je de meeldraden en stamper eruit trekt kun je de bloemen met van alles en nog wat vullen, van zoet tot hartig. Proef eerst een knapperig bloemblaadje om de smaak te testen. Lichte bloemen zijn meestal heerlijk zoet, en de donkere wat pittiger. Vul ze met een kleurrijk kwarkmengsel met lavendel, Oost-Indische kers en een beetje honing, of spuit er slagroom in zodat het mooi bij een ijsdessert past. Gevuld met een salade of met een garnalencocktail presenteer je een bijzonder smaakvol gerechtje.
Dessert met tere rozenblaadjes
Rozenblaadjes kun je ook eten. Met losgeslagen eiwit bestreken en bestoven met fijne kristalsuiker kun je ze drogen in een oven met de deur op een kier, maar ze zijn ook zo van de plant te gebruiken. Kies dan wel rozen uit die geuren, want die smaken beter. Leuk om een exclusief nagerecht te maken door verschillend gekleurde blaadjes, met een flinke scheut rozenlikeur, door zacht geworden roomijs te spatelen, en het dan weer te laten bevriezen. Serveer met gesuikerde rozen en een scheutje vlierbloesemsiroop. [
Nog een bijzonder toetje: vul een glas met wisselende laagjes gezoete dessertrijst met rozenblaadjes erdoor en partjes verse aardbeien. Vlierbloesemsiroop past er goed bij, en decoreer met wat losse rozenblaadjes.
Italiaanse geuren in huis
We moeten zeker de kruiden niet vergeten. Het is een lekkere luxe om even wat tijm, rozemarijn of basilicum te kunnen plukken om het aan soepen, stoofpotjes, pizza’s en sausen toe te voegen. Simpel en net zo makkelijk als het maken van een smoothie is een koude soep, oftewel een gazpacho in elkaar te draaien. Bij de tomaatjes en de komkommer in de blender doe je wat basilicum, verse tijmblaadjes, zeezout, peper en een paar eetlepels olijfolie naar smaak. Voeg een paar ijsblokjes toe en blendeer alles tot een romige soep. Serveer er crostini bij met kaas en olijven.
Heel simpel, maar ongelofelijk lekker zijn rozemarijnaardappeltjes uit de oven. Leg krieltjes die 10 min. gekookt hebben in een ovenschaal, eventueel met nog een paar verse snoeptomaatjes erbij. Leg wat takjes rozemarijn tussen de aardappeltjes en besprenkel alles scheutig met olijfolie. Strooi er ruim zeezout, zwarte peper, fijngehakte rozemarijn en tijmblaadjes overheen. In een oven van 200 °C zijn ze in 20 tot 30 minuten goed doorbakken. Je waant je in een Italiaans restaurant, want de rozemarijngeur hangt door het hele huis.
Het smaakvolle kruidenbrood, zie recept hieronder, zit bomvol gemengde verse kruiden. Het is een zwaar brood, maar echt een aanrader om te maken. Eet het, met eventueel nog wat zeezout en druppels olijfolie erop, in dunne plakjes of kleine stukjes; een heerlijke uitgekiende combi van smaken. Super bij een frisse salade!
Sciroppo di bacca di sambuco
Van rozenbottels, aalbessen, kruisbessen, frambozen, zwarte bessen en bramen maken we graag jam of gelei. Experimenteer er eens mee; voeg aan een potje een takje rozemarijn of een ander kruid toe, eventueel met een scheutje likeur dat er qua smaak goed bij past. Van vlierbessen uit het wild of de tuin kun je ook goed een gelei of jam maken (van gezeefde gekookte pulp), maar een siroop is weer eens wat anders; goed voor heerlijke drankjes. Kook de bessen - om in Italiaanse sferen te blijven: bacca di sambuco - zonder steeltjes, in een bodempje water en vang het sap op dat door een fijne zeef met een grove doek is gegaan. Aan het sap van de bessen voeg je rietsuiker toe in de verhouding 1:1. Nog even goed doorkoken en in schoongemaakte flessen gieten. Een bodempje siroop in een glas bijgevuld met water of prosecco is heerlijk. Met heet water wordt het een geurige drank waar je goed op slaapt.
- Gert Tabak
- Gert Tabak