Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tentoonstelling in de Der Aa-kerk

Van 14 tot en met 23 augustus is dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur het indrukwekkende sculptuur Weet de Zon van de Schaduw in de gelijknamige tentoonstelling in Der Aa-kerk te zien.

tentoonstelling

Van 14 tot en met 23 augustus is dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur de indrukwekkende sculptuur Weet de Zon van de Schaduw in de gelijknamige tentoonstelling in Der Aa-kerk te zien.

Beeldhouwer Hans Rikken begon in 2018 met het idee om een tentoonstelling te maken met als focuspunt een groot ruimtelijk werk. Hij maakte de indrukwekkende houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw, die nu centraal staat in de gelijknamige tentoonstelling. De tentoonstelling vindt plaats in de Der Aa-kerk in hartje Groningen-stad, van 14 tot en met 23 augustus. De Der Aa-kerk is een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Rondom het beeld is er in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met ruim negentig kleinere beelden.

Met de titel Weet de Zon van de Schaduw refereert Rikken aan verrassende elementen in de natuur die hem hebben geïnspireerd bij zijn werk. Zo ontstond deze houten sculptuur vanuit zijn fascinatie voor de tropische vogel de Black Heron. Over het maakproces van dit beeld - waaraan hij een jaar werkte en dat bestaat uit 24 grote eikenhouten bogen - is een pamflet gemaakt door Magdalena Stoeva, dat verkrijgbaar is bij de tentoonstelling.

De Groninger beeldhouwer Hans Rikken gaat in de volle breedte door zijn vakgebied. Hij maakt autonoom werk in verschillende materialen en technieken en heeft ook veel beelden gerealiseerd in opdracht van overheden, bedrijven of particulieren. Zijn vrije werk exposeert en verkoopt hij bij galeries en beeldententoonstellingen. Daarnaast is hij beeldhouwdocent.

Het aantal bezoekers dat tegelijk de tentoonstelling kan bekijken, is beperkt. Daarom is het noodzakelijk een e-ticket via VanPlan.nl te bestellen. Je kunt elke 20 minuten een tijdstip kiezen.

Uittips
  • Stichting Oude Groninger Kerken