Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Broedsucces voor Groninger zeearenden

De zeearenden doen het goed in Groningen: ze hebben opnieuw jongen gekregen.

Broedsucces voor Groninger zeearenden

Voor het vierde jaar op rij is er broedsucces voor de zeearenden uit het Hunzedal. De eieren zijn waarschijnlijk op 9 april uitgekomen. Afgelopen weken werd gezien dat er voor het eerst werd gevoerd. Of het om een of meerdere jongen gaat is nog niet te zien.

De zeearenden vormen sinds 2017 een paar en hebben sindsdien jaarlijks een of twee jongen grootgebracht. Het nest ligt dichtbij de stad Groningen en dat is bijzonder. De zeearenden leven in het Hunzedal rond het Zuidlaardermeer, een natuurgebied waar naast natuur ook menselijke activiteiten zoals landbouw, recreatie en drinkwaterwinning een belangrijke functie hebben. In combinatie met waterberging heeft hier veel natuurontwikkeling plaatsgevonden. Hierdoor is een goed leefgebied ontstaan voor de zeearend, maar ook voor de bever, otter en veel zeldzame vogelsoorten.

Op afstand bewonderen
Het Groninger Landschap roept op om op afstand van het nest te blijven en de kwetsbare zeearenden niet te verstoren. Het nest ligt namelijk in een natuurgebied dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Vanaf de kijktoren in de Oostpolder, de vogelkijkhut in de Westerbroekstermadepolder en het gemaal in de Onnerpolder heb je een kans om de spectaculaire vogels te spotten. Let er wel op dat deze locaties door het Coronavirus wellicht minder goed toegankelijk zijn.

Natuur
  • Het Groninger Landschap
  • Gerrit Kiekebos