Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bezoek Gronings erfgoed online

Veel Gronings erfgoed en museumcollecties kun je online bekijken.

erfgoed

Helaas zijn musea tot nader order gesloten. Gelukkig bestaan er in dit digitale tijdperk tal van manieren om toch te kunnen genieten van de imposante museumcollecties die het noorden rijk is. Erfgoedpartners heeft een aantal musea en erfgoedlocaties in de provincie Groningen die je digitaal kunt "bezoeken" op rij gezet.

Collectie Groningen
collectiegroningen.nl
Collectie Groningen is een samenwerking van erfgoedorganisaties in de provincie Groningen. Op www.collectiegroningen.nl zijn topstukken uit collecties van deze organisaties digitaal en in hoge kwaliteit te bekijken. Stuk voor stuk juweeltjes met hun eigen verhaal en waarde! De afbeeldingen en teksten zijn rechten vrij zodat iedereen er profijt van kan hebben (onder vermelding van fotograaf en/of auteur). Tentoonstellingen Voor deze site worden ook online-tentoonstellingen gemaakt. Zo vind je daar de tentoonstelling ‘Vijf jaren van verzet’ met objecten uit diverse Groningse instellingen.

Groninger Molens
groningermolens.nl
Deze vernieuwde website geeft een beeld van de meer dan tachtig molens in de provincie Groningen: koren- en pelmolens, poldermolens en een paar houtzaagmolens. Deze zijn alle een bezoek meer dan waard. Sommige molens hebben een eigen site, maar op groningermolens.nl vindt u alle molens verzameld. Van iedere molen is ‘het verhaal’ beschreven, en zijn er afbeeldingen en documenten geplaatst. Ook zijn al diverse nummers van het molenblad de Zelfzwichter ontsloten dat voor het eerst verscheen in 1974. En natuurlijk is er de rubriek ‘nieuws’ met actuele informatie over bijvoorbeeld het Groninger Molenweekend.

Groninger Borgen
groningerborgen.nl
Neem eens een kijkje in een Groninger borg (de kastelen van het hoge Noorden). Dankzij de site www.groningerborgen.nl is dat mogelijk. Van alle zestien borgen, die er nog in Groningen zijn, is niet alleen de geschiedenis van het gebouw en de bewoners te lezen, ook zijn er prachtige foto’s van het interieur te zien. Iedere borg wordt ook nog eens omgeven door een vorstelijke tuin; sommige hebben een barokke aanleg, andere hebben een Engelse landschapstuin.

Digitale collecties 
erfgoedpartners.nl/digitale-presentaties-musea
Op de site van Erfgoedpartners is een overzicht geplaatst van collecties en filmpjes van Groningse erfgoedinstellingen. Soms is het (deels) mogelijk de collectie of een tentoonstelling digitaal te bekijken, soms ook zijn er filmpjes te vinden over het museum of over een tentoonstelling.