Villaboerderij uit de gouden tijd van Bellingwolde

Herenboeren in Bellingwolde probeerden elkaar constant de troef af te steken met hun Groningse paleizen.
Bellingwolde

Snakken. Het is het Groningse woord voor opscheppen. En dat deden de rijke boeren in Bellingwolde eind 19de eeuw maar al te graag. Had de ene herenboer een paleisje neergezet, dan kon de andere grootgrondbezitter natuurlijk niet achterblijven. Regelmatig kwamen Italiaanse meesterontwerpers langs om een nog mooiere, grotere en vooral nog rijkelijker versierde villaboerderij neer te zetten. En wanneer de herenboer zijn zaakjes had overgedragen, dan werd het tijd voor een rentenierswoning. Drie gezinnen in Bellingwolde laten Noorderland meegenieten van hun woongenot.

Begin jaren 50 werd de familie Buijs-Vermue de eigenaar van deze markante villaboerderij met een enorme, rijke uitstraling. Ceres, de godin van de landbouw, pronkt op de voorgevel. Deze gewone boerderij werd in 1906, in de gouden tijd van de herenboeren, verbouwd tot dit paleis. Zo kon de eigenaar aan zijn buren laten zien hoe hoog zijn graaninkomsten waren.

In de jaren 50 werd het huis gesplitst in twee woningen en dat is nu nog steeds te zien, terwijl dit toch eind jaren 70 weer ongedaan is gemaakt. ‘En gelukkig is niet alles daarbij onherroepelijk verknald. Het huis is nog in redelijk originele staat,’ vertelt Gerard Buijs over zijn familiebezit. De zolder – op de derde verdieping – was vroeger de graanzolder. Een hele sjouw destijds. Maar daar had de herenboer natuurlijk zijn personeel voor. 

In de jaren 70 is het dak, met daarop Franse leien, eraf gewaaid en zes jaar geleden is het huidige dak erop gezet. Met Spaanse leien. Buijs heeft hiervoor flink moeten investeren. Overigens zijn de jaarlijkse kosten sowieso hoger dan bij een gemiddeld woonhuis. Die liggen rond de 10.000 euro.

Het huis ademt rijkdom. De fraaie deuromlijstingen bijvoorbeeld, gemaakt van papier-maché. Het oude linnen is nog op de muren gespannen. Fraaie plafonds en art deco deuren zorgen ervoor dat je niet alleen vanaf de buitenkant een statig optrekje ziet. Overigens is de slingertuin ontworpen door de bekende Groningse tuinarchitect Jan Vroom senior. In 2010 is Buijs aan de slag gegaan om de tuin te herstellen, waarbij ook een van de poorten weer opnieuw is gebouwd.

De volgende woning zie je volgende week op onze website.

Laatste nieuws