Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Borduren is hip!

Zo kun je je eigen schatkistje borduren.

borduren

Dita Blom van de Blomsterstuga borduurt graag. Het is een bezigheid die al in de 17de eeuw begon in Engeland en daarna overwaaide naar Amerika en het Europese vasteland. China was al eeuwen eerder begonnen aan deze tijdrovende bezigheid. Het borduren van een jurk kon namelijk wel zo’n zes maanden in beslag nemen. ‘Borduren wordt weer vaak toegepast. Grote modeateliers hebben ook borduurateliers. Ook in Nederland kan het weer geleerd worden. Het is echt ontzettend pietepeuterig werk,’ weet Dita uit ervaring. Ze kiest echter bewust voor een combinatie met Zweeds borduren. Want in Scandinavië is het werk meer ingetogen, minder uitbundig qua kleur en vormen. Zo wordt de term less is more weer goed toegepast.

Wanneer je ergens écht zuinig op bent, dan berg je het op in een doosje. Nee, niet zo’n doorsnee ding natuurlijk, denk out of the box! Maak van jouw schatkist een mooi kunstwerkje, door te borduren
met zijdelint. 

Aan de slag met het schattendoosje

Nodig:

• een oud doosje van blik

• hout of karton

• een stukje (handgemaakt) vilt

• vadmal of andere stof

• zijdelint, borduurgaren

• naald met scherpe punt

• Eventueel: verf of papier

Indien nodig of gewenst: schilder het doosje of beplak het met mooi papier.

Het ronde doosje

Neem een stukje (handgemaakt) vilt, teken op de achterkant de omtrek van het deksel. Bepaal nu aan de voorkant hoeveel roosjes je wilt borduren. Borduur eerst, met steken naar keuze, de krans op de stof.

De roosjes

Borduur vijf “spaken” van een cirkel met dun garen. De “poten” zijn 1 cm lang. Voor een groter roosje maak je er meer en iets langer, altijd een oneven aantal.
Neem lint van 7 mm. breed en doe het in de naald. Kom in het midden van de cirkel naar boven. “Weef” nu met het lint: boven, onder, boven, onder etc. over/onder de poten van de cirkel. Steek niet in de stof! Duw zo nu en dan het lint op zijn plek rondom het hart. Losjes aantrekken en zo nu en dan een draaiing in het lint maakt het levendig. Het lint moet wel mooi aansluiten.

Blaadjes

Borduur blaadjes met smal groen zijdelint. Maak kleine knopjes langs de stengels. Borduur ze met de knoopjessteek of naai er kleine glaskraaltjes op.

Klaar

Als het borduurwerk klaar is, knip je het op maat. Festonneer rondom. Lijm het nu op het doosje. Dit kan zowel met textiellijm als dubbelzijdige tape.

Creatief
  • Max de Krijger
  • Max de Krijger