Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Schatje in een doosje

Dita Blom van de Blomsterstuga maakt een schattendoosje met vilt en borduursels van zijdelint.

Tekst & fotografie: Max de Krijger | Workshop: Dita Blom

Wanneer je ergens écht zuinig op bent, dan berg je het op in een doosje. Nee, niet zo’n doorsnee ding natuurlijk, denk out of the box! Maak van jouw schatkist een mooi kunstwerkje, door te borduren met zijdelint. 

Hieronder alvast een voorproefje van dit romantische schattendoosje, gemaakt door Dita Blom van de Blomsterstuga. Benieuwd hoe je deze zelf kunt maken? Je leest het in het maartnummer van Noorderland. Bestel 'm hier.

Dita Blom van de Blomsterstuga borduurt graag. Het is een bezigheid die al in de 17de eeuw begon in Engeland en daarna overwaaide naar Amerika en het Europese vasteland. China was al eeuwen eerder begonnen aan deze tijdrovende bezigheid. Het borduren van een jurk kon namelijk wel zo’n zes maanden in beslag nemen. ‘Borduren wordt weer vaak toegepast. Grote modeateliers hebben ook borduurateliers. Ook in Nederland kan het weer geleerd worden. Het is echt ontzettend pietepeuterig werk,’ weet Dita uit ervaring. Ze kiest echter bewust voor een combinatie met Zweeds borduren. Want in Scandinavië is het werk meer ingetogen, minder uitbundig qua kleur en vormen. Zo wordt de term less is more weer goed toegepast.

Meer Scandinavische invloeden in huis? Dita Blom maakte voor het januari/februarinummer een winterkussen met borduursels.