Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf 23 december: De Kerstvloed van 1717 in beeld

De Kerstvloed van 1717 heeft aan meer dan 2200 Groningers het leven gekost. Door schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is.

Tekst: via Hogelandfilms | Foto: Sarah Stiles

Het was een furieus samenspel van orkaanwinden en verraderlijk getij, uitmondend in een verwoestende overstroming, één waar De Oude Dijk niet tegen bestand bleek. De Kerstvloed van 1717 heeft aan meer dan 2200 Groningers het leven gekost, er zijn tienduizenden beesten bij omgekomen en hele dorpen zijn weggevaagd. Het was de grootste en laatste overstroming in eeuwen in Groningen en de Ommelanden. Sindsdien zijn onze kusten versterkt en is Nederland één van de veiligste delta’s ter wereld.Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. De nog steeds aanwezige sporen in het landschap worden getoond, oorspronkelijke ooggetuigen vertellen op indringende wijze wat ze overkomen is, en omvang en impact van de ramp worden geïllustreerd met authentieke gravures en landkaarten.

Bekijk hieronder de trailer:In een begeleidende folder wordt het verschrikkelijke verhaal van de Kerstvloed 1717 nog eens samengevat, met fraaie foto’s, kaarten en oorspronke­lijke documenten, zoals het Journaal van Thomas van Seeratt en het Register van Geleden Verlies, en wordt kort op de oorzaken en gevolgen ingegaan.

Van 23 december 2017 tot mei 2018

Bibliotheek De Marne, Breekweg 2, Leens

Info en openingstijden: biblionetgroningen.nl

Film en soundtrack Sarah StilesProjectleiding, concept en redactie Merel Thomése; In opdracht van Stichting Behoud Bibliotheek De Marne

Met steun van de gemeente De Marne; Mede mogelijk gemaakt door Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen.