Lifestylemagazine over Noord-Nederland

1/4-24/6: Noordelijke Architectenportretten - Jan Sterenberg 

Architect en stedenbouwer Jan Sterenberg (1923-2000) staat centraal in de derde tentoonstelling in de serie Noordelijke Architectenportretten. Sterenberg was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van goede en goedkope woningbouw.

Tekst en beeld: Noordelijke Architectenportretten

Architect en stedenbouwer Jan Sterenberg (1923-2000) staat centraal in de derde tentoonstelling in de serie Noordelijke Architectenportretten. Sterenberg was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van goede en goedkope woningbouw. Onder het thema Bouwen in serie: constructie en context heeft Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en Architectuurcentrum, een tentoonstelling ingericht om de bezoeker antwoord te geven op de vragen: wat ís architectuur? wat dóet architectuur? en hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen?



Jan Sterenberg

Sterenberg liet in de periode 1951-1983 overal in Nederland zijn sporen na met seriematige woningbouw in een sobere, functionele architectuur. Zo is hij bijvoorbeeld de uitvinder van het woonerf. Hij bouwde eerst in Emmen (vooral Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer woningbouwprojecten in Den Bosch, Apeldoorn, Zoetermeer, Lelystad en de Bijlmermeer. Sterenberg profiteerde van de bouwexplosie eind jaren ’60. Vanuit het kleine kantoor in Ter Apel groeide in de jaren ’70 zijn bureau razendsnel uit tot een groot, landelijk bekend architecten- en ingenieursbureau. Met zo’n 120 architecten, stedenbouwers, tekenaars, ingenieurs, constructeurs, tuin-, landschap- en interieurontwerpers en zelfs een sociaalgeograaf in dienst, was Sterenberg één van de grootste architectenbureaus van Nederland.

 

Bewonersparticipatie

In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit door open te staan voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt. De grondfilosofie van het bureau was en bleef: het respect voor de mens die moet wonen is de maatstaf.



Museum Klooster Ter Apel

Tussen 1977 en 1993 was Sterenberg hoogleraar Seriematige woningbouw aan de T.H. in Delft. Na de teloorgang van het bureau in 1983 en zijn benoeming tot hoogleraar heeft hij zich ingezet voor wat nu, mede dankzij hem, Museum Klooster Ter Apel is. Het is daarom niet voor niets dat dit museum nu de eerste tentoonstelling over het werk van noordelijke architect Jan Sterenberg zal herbergen.



Te zien van april t/m juni 2018

Bouwen in serieconstructie en context, over architect Jan Sterenberg is te zien van 1 april t/m 24 juni in Museum Klooster Ter Apel. Voor deze tentoonstelling is door Stichting Beeldlijn een documentaire gemaakt over Maarten Schmitt, vanaf 1973 25 jaar lang stadsbouwmeester van Groningen. De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op noordelijkearchitecten.nl, kloosterterapel.nl en op Facebook.