Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Amsterdamse School handelsvaart aan boord van museumschip Emma

Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: de Emma (PW 17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon. Het museumschip maakt dit jaar een nieuwe tocht door het prachtige Groninger Landschap.

Tekst en foto: Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: de Emma (PW 17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van Provinciale Waterstaat. Het museumschip maakt dit jaar een nieuwe tocht door het prachtige Groninger Landschap.

Vanuit Reitdiephaven vertrekt de Emma via de sluis Dorkwerd naar Garnwerd en Winsum, langs de oude steenfabrieken naar Onderdendam. Na de lunch met uitzicht op de Zijlvesterbrug volgt een wandeling onder leiding van een bevlogen gids door het oude dorpshart van Onderdendam, langs unieke Amsterdamse School gebouwen. De dag wordt afgesloten met een huiskamerconcert in DE KERK van architect Wiersema. Een taxi brengt de deelnemers terug naar Groningen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert deze mooie tocht in samenwerking met DasjaGoud en DE KERK van Stichting Oude Groninger Kerken. De vaartochten vinden plaats op zaterdag 2 en 30 juni, 7 juli, 4 en 18 augustus. De kosten voor dit arrangement, inclusief koffie en lunch, bedragen €65 per persoon.

Steenfabrieken

Tijdens deze ontspannen boottocht, de historische handelsvaart route van Groninger steenfabrieken, genieten deelnemers van alles wat het Groninger landschap te bieden heeft. In de 19e eeuw stonden in een straal van vier kilometer rond Onderdendam maar liefst dertien steenfabrieken, hiervan zijn nog steeds overblijfselen te zien. De fabrieken produceerden de typische baksteen van Groninger klei. De bijzondere Groninger Amsterdamse School gebouwen in het historische dorpshart van Onderdendam zijn gebouwd met deze karakteristieke steen.

Informatie en boekingen

De kosten voor dit arrangement bedragen €65 per persoon. Dit is inclusief koffie en lunch in Onderdendam en vervoer terug naar de opstapplek in Groningen. De capaciteit van museumschip Emma is 12 personen. Het schip is geschikt voor minder valide bezoekers. Voor informatie en boekingen: 050-3122202 of emma@noordelijkscheepvaartmuseum.nl