Lifestylemagazine over Noord-Nederland

29/6 - 15/7: Weispield: dreame oer de Tsjûkemar

Het derde Iepenlofstpul van Bantegea vindt op een wel heel unieke locatie plaats: de Marchjepôle op de Tsjûkemar. Hier speelt het verhaal zich af van oorlogsheld Lodo van Hamel die wachtte om opgepikt te worden.

Tekst en beeld: Iepenloftspul Bantegea

Het derde Iepenlofstpul van Bantegea vindt op een wel heel unieke locatie plaats: de Marchjepôle op de Tsjûkemar. Hier speelt het verhaal zich af van oorlogsheld Lodo van Hamel die wachtte om opgepikt te worden.

Weispield is hiermee gebaseerd op het echte verhaal van Lodewijk Anne Rinse Jetse (Lodo) van Hamel (1915-1941). Hij was een Nederlandse luitenant-ter-zee tweede klasse bij de Koninklijke Marine en was lid van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Langs het meer is in 2003 een schelpenpad naar hem vernoemd.

De tragische held moest als spion het verzet in Nederland in kaart brengen en de informatie doorbrieven aan de Engelsen en de Nederlandse regering in ballingschap. Tot driemaal toe bleef hij vergeefs wachten in een bootje op het meer op het watervliegtuig dat hem op moest pikken. De derde keer werd hij verraden en gevangen genomen door de Duitsers. Lodo vond op 16 juni 1941 de dood voor het vuurpeloton op de Bussumerheide.

Met Lodo van Hamel als hoofdpersonage maakt het Iepenloftspul een knipoog naar Soldaat van Oranje en James Bond. Het is een gelaagd, avontuurlijk en bij vlagen absurdistisch theaterstuk. Hierin wordt ook de geschiedenis van het meer in verteld, zoals het verhaal van Tsjûke en March, de naamgevers van het meer. De mystieke kracht van de plek is de onderliggende laag met haar verzonken dorpen, duvelsfaam, overstromingen, moord en ongelukken.

Je moet altijd durven dromen en het avontuur aan gaan. Maar dat houdt ook in dat je op je bek moet durven gaan.

Het Iepenloftspul speelt van 29 juni tot en met 15 juli. Kijk voor meer informatie op spektakeltsjukemar.nl. Kaarten zijn te koop via iepenloftspulbantegea.nl en verkrijgbaar bij de Spar in Lemmer.

Iepenloftspul Weispield van 29 juni tot en met 15 juli

Marchjepôle, Tsjûkemar

Regisseur en tekstschrijver: Eelco Venema