Tekst: Waddenvereniging | Foto: Anne Smeets
Als je Terschelling onder de microscoop bekijkt, vind je tussen de zandkorrels minuscule huizen van glas bewoond door een ééncellige alg. Deze zogenaamde kiezelwieren produceren een groot deel van onze zuurstof en zijn al miljoenen jaren oud. Kunstenaarsduo Hart van Veen laat het publiek tijdens Oerol op Terschelling ervaren hoe het is om een kiezelwier te zijn.
Op het strand bij Hoorn liggen twintig tot mensenformaat opgeblazen glazen skeletten van kiezelwieren waar het publiek in kan kruipen. Kiezelwieren hebben geen zintuigen zoals wij, dus hoe kunnen we dan ervaren hoe het is als hen te zijn? Met je hoofd tegen het glas geleund, hoor je een interpretatie van de kunstenaars van de wereld van de alg. Kunstenaar Charlotte ’t Hart: ‘Het is een fysieke ervaring van skelet tegen skelet, huid tegen celwand. Je beweegt je om te onderzoeken hoe het is om ééncellig te zijn, in een huis van glas.'
Kunstzinnig ecosysteem
Het idee voor het kunstproject ontstond bij Charlotte ’t Hart tijdens haar werk als wadgids voor de Waddenvereniging op Terschelling. ‘Het intrigeerde mij dat er een wereld bestaat waar wij als mensen niet in kunnen en niets vanaf weten. Kiezelwieren staan al miljoenen jaren aan de basis van bijna al het leven in het waddengebied en produceren een groot deel van onze zuurstof. Op Oerol vormen de glazen huizen met het publiek een kunstzinnig ecosysteem.’ Het kunstproject heeft de naam ‘Frustule’ gekregen, de Engelse benaming voor de glazen behuizing van de kiezelwieren.
Wadgidsen Waddenvereniging
‘Frustule’ is onderdeel van het expeditieprogramma op Oerol. Van 16 t/m 24 juni zijn de glazen objecten dagelijks te bezoeken op het strand bij Hoorn. Wadgidsen van de Waddenvereniging zijn gedurende het gehele festival aanwezig bij het kunstproject om meer toelichting te geven over het fascinerende leven van deze ééncelligen. Oerolgangers kunnen daarnaast ook deelnemen aan excursies op het wad en strand waarin het minuscule kiezelwier de hoofdrol speelt. Informatie over de excursies is te verkrijgen op locatie.
In 2017 debuteerde Hart van Veen op Oerol met hun project ‘Klankvoer, een hap van het wad’. Ook toen was de Waddenvereniging betrokken. Klankvoer werd destijds onderscheiden met de allereerste Joop Mulder Plak, een stimuleringsprijs voor landschapen cultuurtalent. Op het grensvlak van beeldende kunst, muziek en theater willen de kunstenaars een fysieke ervaring van het landschap bieden. Meer informatie is te vinden op hartvanveen.nl
Op de foto zie je Charlotte ’t Hart met haar hoofd in een uitvergrote versie van de ‘glazen’ behuizing van kiezelwieren. Deze ééncellige algen maken complexe vormen van silicium, hetzelfde materiaal als glas. Op het strand van Hoorn liggen twintig verschillende glaswerken die allemaal gebaseerd zijn op kiezelwieren die door de kunstenaars op het zelfde Terschellinger strand verzameld zijn.