Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vanaf 29 juni: Gustave Courbet, Odilon Redon en Isaac Israëls in Groninger Museum

Vanaf 29 juni 2018 toont het Groninger Museum werk van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls uit de Collectie Arntzenius.

Tekst: Het Groninger Museum | Foto: Tom Haartsen / Charles Francois Daubigny - Zonsondergang (1876-1877). Collectie Museum Gouda.

Vanaf 29 juni 2018 toont het Groninger Museum werk van onder anderen Gustave Courbet, Odilon Redon, Willem Bastiaan Tholen en Isaac Israëls uit de Collectie Arntzenius. De schilderijen komen uit Museum Gouda dat hiermee een half jaar te gast is in het Groninger Museum. Gelijktijdig is in Museum Gouda de collectie Veendorp te zien uit het Groninger Museum.De verzameling uit Gouda bevat werken die bijeengebracht zijn door schilder Paul Arntzenius (1883-1965). Het zijn hoogtepunten uit de Franse en Nederlandse schilderkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw, de zogenaamde School van Barbizon en Haagse School. De kunstenaars schilderden landschappen met grote wolkenpartijen, kleurrijke bloemstillevens, straatgezichten en portretten die het alledaagse leven omvatten. Eén van de blikvangers is het sfeervolle werk Zonsondergang geschilderd door Charles-Franҫois Daubigny (1817-1878).Van 19 juli 2018 tot en met 6 januari 2019 is tegelijkertijd het Groninger Museum te gast in Gouda. Daar is de collectie van architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp te zien. Deze collectie is vergelijkbaar met de collectie van Arntzenius en bevat ook veel Franse kunstenaars. Eerder was deze tentoonstelling ook te zien in het Groninger Museum en enkele musea in Duitsland. Beide verzamelaars, Arntzenius en Veendorp, hebben elkaar goed gekend. Hun vriendschap heeft sporen nagelaten in beide verzamelingen.De collectieruil is een goed voorbeeld van de vele samenwerkingen die het Groninger Museum zoekt met museale partners. Het vergroot hiermee ook de zichtbaarheid van de eigen collectie.De tentoonstelling Van Courbet tot Israëls, Museum Gouda te gast is in het Groninger Museum van 29 juni 2018 tot en met 6 januari 2019.

groningermuseum.nl