Lifestylemagazine over Noord-Nederland

t/m 21/10: Haren in de Wind

Haren in de Wind is één van de 32 projecten van Under de Toer. Under de Toer maakt deel uit van het hoofdprogramma van LF2018 en gaat over markante verhalen ontstaan in één van de vele kerken in Fryslân.

Tekst en foto: Haren in de Wind

Een half jaar dromen, spiegelen en bewonderen in de replicakerk... Pronkstuk is de houten replica van de Mattheuskerk die met zijn twaalf meter hoge toren beeldbepalend is. Deze staat op misschien wel de stilste en mooiste, maar zeker de meest verborgen plek in het dorpscentrum van Langezwaag, grenzend aan de begraafplaats en omgeven door een beukenhaag.

De buitenmuren zijn bekleed met doeken, waarop foto’s zijn geprint van dorpsbewoners die hun haren kammen. In een rondje om de kerk vertellen deze 16 foto’s ieder hun eigen verhaal over de kracht van het leven en geloven in jezelf. In de replicakerk staan vijf kunstobjecten met paardenhaar en een Mariabeeld, geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de Mattheuskerk. Objecten die uitnodigen tot interactie; om aan te raken, voelen, ruiken, luisteren, ontdekken en verder kijken.

Bijzonder educatieproject: gouden paardjes

Op de groenstrook langs het toegangspad naar de replicakerk staan meer dan honderd gouden paardjes bewegend door de natuur. Gemaakt door de basisschoolkinderen van Langezwaag en Jonkersland met hulp van het gezin, grootouders, buren etc.

Waarom een replicakerk?

Haren in de Wind is een installatie waarin persoonlijke herinneringen aan-, gevoelens over- én ervaringen met de Mattheuskerk verbeeld worden zonder de ballast van het stenen gebouw. In een open kerkconstructie waar de wind (van de verbeelding) doorheen kan waaien. Om daar in alle vrijheid te ervaren wat nu speelt en verteld moet worden.

Inspiratiebronnen Haren in de Wind

Wietske Lycklama à Nijeholt liet zich inspireren door dorpsbewoners te bezoeken om verhalen op te halen en te lezen over de geschiedenis van de Mattheuskerk.

“Ik werd geraakt door het verhaal van ‘de kam’. Kerkgangers die door weer en wind naar de kerkdienst kwamen, maakten gezamenlijk gebruik van deze ene kam (die op een speciale plek in de hal van onze kerk lag) om zo met gekamde haren de dienst bij te wonen. Pas bij mijn jeugdherinnering, toen ik mijzelf zag als klein meisje hoe ik zelf ook met gekamde haren en zondagse kleren aan naar de kerk ging, viel alles op zijn plek.

Mijn interesse voor haar en de intimiteit van haar kammen was gewekt. Daar kwam het idee uit voort om grote foto’s van dorpsgenoten die hun haar kammen als muur constructie in de kerk te hangen. Tijdens een rondje om de kerk zag ik op onze toren het paardje staan. Paardenhaar, dacht ik. Zo werd paardenhaar het belangrijkste materiaal voor de kunstobjecten in de replica kerk.”

Pak je kans voor een bijzonder evenement!

Deze replicakerk staat er tot en met 21 oktober 2018. Dus pak je kans om daar een bijzonder evenement te organiseren; van een bijzondere productpresentatie, een lezing, een kerkdienst, onderdeel van een programma of trouwfeest. Veel is mogelijk in overleg.

Bezoekersinformatie

Bezoek is van zonsopgang tot zonsondergang, zonder afspraak, tot en met 21 oktober 2018 van harte welkom. Hierdoor is een bezoek aan Haren in de Wind eenvoudig te combineren met een andere activiteit. De toegang is gratis.

Bereikbaarheid

Haren in de Wind bevindt zich op de begraafplaats van de Mattheuskerk te Langezwaag. De ingang is tegenover het adres Tsjerkeleane 5. Langezwaag, nabij Heerenveen, is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met bus 20 of bus 21 stapt u bij halte ‘Langezwaag’ uit. Ga hierna de straat Tsjerkeleane in en Haren in de Wind is aan uw rechterhand. Parkeren kan aan de Tsjerkeleane direct naast de Mattheuskerk. Een groot parkeerterrein bevindt zich aan het Paradys.

Achtergrondinformatie Haren in de Wind

Haren in de Wind is tot stand gekomen dankzij de inzet van bijna het hele dorp Langezwaag onder leiding van Monique Jansma (projectcoördinator en PR) en Wietske Lycklama à Nijeholt (idee, regie en artistieke leiding). Haren in de Wind is één van de 32 projecten van Under de Toer. Under de Toer maakt deel uit van het hoofdprogramma van LF2018 en gaat over markante verhalen ontstaan in één van de vele kerken in Fryslân. Ons project onderscheidt zich van de meeste andere projecten doordat Beeldende Kunst het uitgangspunt is én het project een halfjaar te bezoeken is. “Dat zie je niet zoveel en dat maakt het project in Langezwaag zo bijzonder”, aldus Jos Thie van Under de Toer.

Bezoek is GRATIS en vrij van zonsopgang tot zonsondergang tot en met 21 oktober 2018.

Haren in de Wind

Het Hou 9

8404 GH

Langezwaag

harenindewind.nl

info@harenindewind.nl