Lifestylemagazine over Noord-Nederland

30 juni en 1 juli: "Dag van het Wad" in Noordoost-Friesland

Negen jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 30 juni en 1 juli wordt onder de noemer ‘Dag van het Wad’ langs de gehele Waddenkust gevierd dat de Waddenzee deze status heeft.

Tekst: Stichting RegioMarketing Toerisme | Foto: Marcel van Kammen

Negen jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 30 juni en 1 juli wordt onder de noemer ‘Dag van het Wad’ langs de gehele Waddenkust gevierd dat de Waddenzee deze status heeft. Er worden talloze activiteiten aangeboden, waarvan het merendeel gratis toegankelijk is. Voor sommige activiteiten is opgave noodzakelijk.

In de regio Noordoost Friesland worden er activiteiten aangeboden in Holwerd, Paesens-Moddergat, Wierum, Hegebeintum, Marrum en Hallum. Op 1 juli kan men in Hallum deelnemen aan een gratis excursie ‘kennis maken met het Noarderleech’. Vanuit de Seedykstertoer in Marrum is het 1 juli o.a. mogelijk om een mooie panoramatocht te maken door de kwelders. Tijdens de Dag van het Wad is het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd het hele weekend van 13.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken. Hier leer je meer over ‘het verhaal van het wad’. Staatsbosbeheer organiseert tijdens dit weekend vanuit De Noordhoren een dorp- en kweldertocht.

Activiteiten in Paesens-Moddergat

In De Garnalenfabriek in Paesens-Moddergat zijn er het hele weekend gratis activiteiten omtrent de visserijcultuur en het Wad. Op zaterdag 30 juni vindt van 11.30 tot 17.30 uur de ‘Dei fan de Fiskerij’ plaats. Op zondag 1 juli is het Garnalenfabriekje geopend van 8.00 tot 17.30 uur, en zijn er allerlei activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Verder hebben bezoekers deze dag gratis toegang tot de Garnalenfabriek en Museum ’t Fiskershúske en is het mogelijk om mee aan boord te gaan met een kotter. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, voor sommige activiteiten is het wel noodzakelijk om aan te melden via garnalefabryk.nl.

Naast deze activiteiten kunnen bezoekers gedurende dit weekend in Hegebeintum terecht voor een rondleiding met gids. Op het sportveld in Wierum wordt op 30 juni het Vistival gehouden, een heus vis-festival.

Onthullingen Sense of Place

Extra bijzonder aan deze editie van de Dag van het Wad is dat er projecten van Sense of Place worden onthuld. Op zaterdag 30 juni wordt de kunstinstallatie ‘De mannen van Holwerd’ onthuld; een eerbetoon aan de initiatiefnemers van ‘Holwerd aan Zee’. Op dezelfde dag wordt ook een maquette van een ‘Dijk van een Wijf’ onthuld. ‘Dijk van een Wijf’ wordt een enorm, met gras overdekt liggend vrouwelijk naakt van zo’n honderd meter lang en zo’n twintig meter hoog.

Waddenzee Werelderfgoed

De Waddenzee is een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 planten- en diersoorten. Het is een tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. In 2009 ontving de Waddenzee de status werelderfgoed van UNESCO. UNESCO beschrijft werelderfgoed als ‘een bijzondere, universele waarde, het moet onvervangbaar en uniek zijn en als eigendom van de wereld moeten worden beschouwd’. 

De Dag van het Wad is een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee in samenwerking met o.a. Waddenagenda, Merk Fryslân, Stichting RMT en ondernemers in het Waddengebied.

Kijk voor meer informatie over het programma in Noordoost Friesland op eropuitinfriesland.nl/dag-van-het-wad/ en voor het gehele programma op dagvanhetwad.nl