Lifestylemagazine over Noord-Nederland

25 augustus: Nacht van de Vleermuis bij Landgoed Verhildersum

Op zaterdagavond 25 augustus vertoont het Landgoed Verhildersum Leens een unieke film over de vleermuizen die in en bij de borg wonen.

Tekst: Landgoed Verhildersum Leens | Foto: Bob Jonge Poerink

Op zaterdagavond 25 augustus vertoont het Landgoed Verhildersum Leens een unieke film over de vleermuizen die in en bij de borg wonen. Aansluitend verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen een vleermuisexcursie over het borgterrein ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen.

In en bij de Borg Verhildersum komen al heel lang vleermuizen voor. De kelder van de borg wordt door meerdere soorten vleermuizen gebruikt om te overwinteren. Na de winterslaap wemelt het ’s nachts van de foeragerende vleermuizen boven de borggracht. Vrouwtjes watervleermuizen verhuizen in de zomer naar bomen op het terrein, waar ze hun jongen krijgen en grootbrengen. In de herfst vormt het terrein voor meerdere soorten vleermuizen een halte tijdens de trek naar de winterverblijven. Daarvoor zijn speciale kasten opgehangen. 

Het Landgoed Verhildersum is voor natuurliefhebbers zeer de moeite waard. De bezoekers van het landgoed zullen overdag echter weinig merken van de nachtdieren! Daarom zijn er uitvoerige filmopnames gemaakt op het landgoed, zodat het publiek kan kennismaken met het ‘onzichtbare’ leven van deze dieren. De film ging dit jaar in première; er is twee jaar aan gewerkt. Voor de opnames in het donker, zowel in de kelder als bij de bomen, zijn speciale infraroodcamera’s gebruikt, zodat de dieren niet gestoord werden. Hoofdrolspelers in de film zijn de watervleermuizen. Tussen de beelden zitten unieke opnames. Zoals van parende ruige dwergvleermuizen: wereldwijd een primeur. Hierdoor is er ook internationaal veel interesse voor de film.

Informatie

Tijd: vanaf 19.15 uur

Kosten: €3 voor volwassenen, kinderen €1

Opgave: deelname aan de excursie kan uitsluitend na aanmelding vóór donderdagavond 23 augustus via info@nmfgroningen.nl

Bekijk www.nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen voor meer informatie. Let op! Vleermuizen houden niet van regen. Als er heel veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgeblazen.