Tekst: Noordelijk Scheepvaartmusem | Foto: Gert van Oortmerssen, Antefix, Groningen
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is op 27 en 28 augustus bomvol Bommen Berend! Op de binnenplaats van het museum spelen jongeren op beide dagen een Bommen Berend liefdesverhaal in de vorm van muziektheater en is er een mini expositie over Bommen Berend te zien. Op dinsdag 28 augustus is het museum gratis toegankelijk voor publiek en toont stadsarcheoloog Gert Kortekaas een heuse Bommen Berend bom.
Bommen Berend liefdesverhaal
Het is 1672 in Groningen. Bakkersdochter Zwaantje en Tammo, zoon van een bierbrouwer, verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten lopen ze de vijand tegen het lijf. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht! Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal wordt het Gronings Ontzet gevierd, zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest. Het Bommen Berend Jeugdkoor speelt de voorstelling onder leiding van Marcel den Os op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum op maandag 27 augustus.
Een echte Bommen Berend bom
Op dinsdag 28 augustus toont stadsarcheoloog Gert Kortekaas een heuse Bommen Berend bom. Deze bijzondere bomkogel dook op bij opgravingen op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel in juni van dit jaar. Vermoedelijk werd deze kogel in 1672 door de Duitse bisschop Bernard von Galen, oftewel Bommen Berend, afgevuurd. Deze ruim veertig kilo wegende mortiergranaat van gietijzer is tussen 13:45 uur en 16:30 uur in het museum te bewonderen. Zowel op maandag als op dinsdag is tussen de theatervoorstellingen door op de binnenplaats van het museum een mini expositie over Bommen Berend te bekijken.
Ga voor meer informatie naar www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl