Lifestylemagazine over Noord-Nederland

vanaf 4 oktober: virtueel wadlopen

Potentiële wadlopers worden in 4 minuten meegenomen op een virtuele tocht van Stad naar Wad

Tekst en foto: Tour de Wadden

Virtueel wadlopen? Dat kan vanaf woensdag 3 oktober. Tijdens de Waddenmarkt op de Grote Markt in Groningen (van 10.00 tot 17.00 uur) vindt de lancering plaats van de eerste echte Virtual Reality Wadloop film. Potentiële wadlopers worden in 4 minuten meegenomen op een virtuele tocht van Stad naar Wad, waarna ze op de drooggevallen zeebodem stappen om zelf het magische Wad te ontdekken.

De Oldtimer VW bus van Tour de Wadden is op 3 oktober het ‘podium’ van de VR film. Dit is ook de bus waar de wadlooptochten van stad naar Wad mee plaatsvinden. Geïnteresseerden kunnen plaatsnemen in het busje. Met de VR bril op, ‘rijden’ ze door het Groninger landschap naar het Wad waar het wadloopavontuur begint. Lopend door het slik en over drooggevallen zandbanken, kun je bijna de wind voelen, het Wad proeven en de zilte lucht ruiken. Welkom op het magische Wad! Totdat de deur van het busje weer opengaat en blijkt dat je je hartje centrum Groningen bevindt.

“Het voordeel van VR is dat, waar je ook bent, je mensen mee kunt nemen naar een totaal andere wereld”, zegt Martijn de Jongh van Virtual Travel. “Een virtual reality film kan via een speciale bril bekeken worden waar je ook maar bent of dit nu het centrum van Groningen is of je eigen woonkamer. Voor mensen die anders moeilijk op een bepaalde plek kunnen komen of eerst willen weten wat ze te wachten staat is dit een uitkomst. Zo zijn we bijvoorbeeld ook bezig met een film over Israël en Jordanië. Het is een vorm van verkennen en even ergens aan ‘proeven’. Dit zien we steeds meer in de reiswereld”.

De opnamen voor de VR film hebben afgelopen augustus plaatsgevonden. “Dit uiteraard onder begeleiding van wadloopgidsen van Stichting Wadloopcentrum Pieterburen en met een geweldig team van figuranten,” vertelt Kalsbeek. “We hopen met zowel de Nederlandstalige als Engelstalig versie (nog in de maak) van de film een breed publiek te bereiken. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om woensdag het Wad alvast in de stad te komen verkennen”

Ga voor meer informatie naar tourdewadden.nl.