Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe Noorderland ligt nu in de winkel!

De nieuwe Noorderland ligt nu in de winkel!

Tekst: Rodi Nijp-van Reeken | Foto: iStock

Wat is dat toch, die aantrekkingskracht van vuur op mannen? Het zit er al van jongs af aan in, volgens mij. Onze zoon was amper 10 toen hij voor het eerst z’n eigen “fikkie” mocht stoken. Zijn vader was met de boomzaag in de weer geweest en de takken die niet geschikt waren voor de houtkachel verbrandden ze samen in het olievat. Wat een avontuur voor onze kleine man! We hadden speciaal extra grote lucifers voor hem gekocht en ik zie nog zijn glunderende gezicht; om de paar minuten liep-ie naar buiten om te kijken of er alweer een takje op het vuur kon. Inmiddels maakt hij ook in een handomdraai de houtkachel aan in huis en in de zomer redt hij zich prima met de barbecue.

Onze dochter daarentegen heeft er totaal geen oog of gevoel voor en ook ik beperk mij eerlijk gezegd alleen tot het aansteken van het fornuis en de kaarsen. Blijkbaar is het écht een oerdrift van mannen. Dat bewijst ook wel de samenstelling van dit vurige nummer. De bronsgieter die we in zijn atelier in Groningen bezochten is een vakman, het vuur voor onze koken rond het kampvuur-productie wordt opgepord door een mannelijke chef-kok en ook de hobbybakker in het Drentse stookhok is een man. Kennelijk zijn wij vrouwen meesters in het creëren van de juiste sfeer. We steken de kaarsen aan, zorgen voor een stemmig gedekte tafel, verwennen de smaakpapillen en laten een lekker wijntje – van topdruiven uit ons eigen Noorderland – in het glas walsen. En daarmee wakkeren we natuurlijk óók weer een vlammetje aan. Want wie weet tot welk “vuurwerk” dat intieme samenzijn nog leidt, later op de avond...

Wat je ook doet, doe het met bezieling. Alles draait om passie in dit nummer, waarin je kennis maakt met bevlogen mannen en vrouwen. Hun levensverhalen werken, nou ja, aanstekelijk!

Benieuwd geworden? Bestel hier de nieuwste Noorderland!