Lifestylemagazine over Noord-Nederland

t/m 30 november: historisch eten op de Menkemaborg

In november staat de Menkemaborg in het teken van eten en drinken.

Tekst en foto: Menkemaborg 

In november staat de Menkemaborg in het teken van eten en drinken. Een geurig kopje thee of koffie, kerveltaart of citroentaart, vis met asperges en een pastei, het zijn maar een paar voorbeelden van wat er werd gedronken en gegeten in de 18de eeuw op de Menkemaborg. De adellijke familie Alberda, de toenmalige bewoners, zijn ‘even weg’, maar dat geeft de bezoeker de gelegenheid om nieuwsgierig bij hen binnen te kijken en te zien hoe zij leefden op de Menkemaborg.

In de grote zaal is de tafel gedekt voor het diner met een bijzonder servies van Chinees porselein. In de eetkamer is de tafel gedekt voor het dessert met een servies van de Engelse fabriek Spode. Het is zeer recent geschonken door particulieren aan de Menkemaborg. Verder een keur aan schitterende zilveren kandelaars en zilveren bestek. Voor nieuwe dranken als thee, koffie en chocolade zijn passende kannen, kopjes en serviezen in gebruik, gemaakt van porselein of zilver. De 18de eeuw is een eeuw waarin op culinair gebied veel veranderde, niet alleen kwamen er nieuwe gerechten, zoals allerlei zoetigheden, maar ook nieuwe gebruiken, zoals het eten met een vork!

De keuken was het hart van het huis waar gewerkt werd aan de heerlijke gerechten volgens de recepten uit het eigen kookboek. De ingrediënten kwamen niet van ver, groenten en kruiden uit de eigen keukentuin; de eigen boerderij (schathuis) leverde vlees en graan en daar werd ook bier gebrouwen en boter en kaas gemaakt. Nu is het restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg.

De Menkemaborg is open in november en december van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.