Lifestylemagazine over Noord-Nederland

10 t/m 28 november: Sense of Place

Van 10 tot en met 28 november brengt Sense of Place het leven langs de waddenkust onder de aandacht.

Tekst: Sense of Place | Foto: Maarten Boersema 

Van 10 tot en met 28 november brengt Sense of Place in samenwerking met Dorpsvereniging Blije en en de inwoners van Blije het leven langs de waddenkust onder de aandacht. ‘Leven onder aan de dijk’ brengt een gevarieerd programma naar het terpdorp. Met een expositie route, meet-ups, een optocht en feest staan Blije en haar inwoners dit najaar in de schijnwerpers. 

 Blije strúntocht

Van dorpskerk tot dorpscafé, het hele dorp doet mee. De ‘Blije expo route’ neemt de bezoeker mee naar zes locaties waar verschillende exposities de verhalen over het leven onder aan de dijk vertellen. Friese terpen, Groningse wierden, de Waddenkust en de gezichten van de Waddenzee zijn enkele onderwerpen die aan bod komen. Van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur is de route te voet of per fiets te volgen. Op 10, 24 en 28 november rijdt de panoramawagen van De SeedyksterToer gratis langs alle locaties. En op 24 november kunnen bezoekers onder begeleiding van een lokale gids de route verkennen.

Waddenkustforum

Leven onder aan de dijk’ biedt ook actuele verdieping voor wie dat zoekt. Het ‘Waddenkustforum’ bestaat uit drie meet-ups waarbij experts, beleidmakers, lokale boeren, dorpsbewoners en bezoekers hun kennis delen. Op zaterdag 10 november trapt landschapsarchitect Adriaan Geuze af met een bijeenkomst over landschapsontwikkeling. Jouke van Dijk van de Waddenacademie spreekt op woensdag 21 november over de relatie tussen mens en kust. Titian Oterdoom bespreekt op 28 november de gevolgen van klimaatverandering op het platteland.

We wolle ús klaai werom

Met het evenement ‘We wolle ús klaai werom’ wordt de aandacht op een vergeten geschiedenis gevestigd: ooit stonden er bijna duizend terpen in Friesland vol vruchtbare ‘klaai’. Deze werden gaandeweg afgegraven om armere gronden te verrijken. Op 17 november willen de Blijers hun klei terugbrengen om een lang gekoesterde droom waar te maken. Om zo stukje bij beetje vorm te geven aan een buitendijkse ontmoetingsplaats: de ‘Terp fan de Takomst’. Vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum vertrekt een optocht met paard en wagen, begeleid door muziek, met klei naar de dijk. Tijdens de optocht onthullen inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks, die tezamen de ‘Route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst’ vormen en het verhaal vertellen van de dorpen en hun omgeving. Terug in Blije verwelkomt Brassband Wirdum de optocht met een speciaal voor Sense of Place gecomponeerde Waddencompositie, met medewerking van Never Ending Orchestra. Na een feestmaaltijd van waddenstamppot is het tijd om te feesten met zanger Joop Obama. 

Meer informatie is te vinden op www.sense-of-place.eu.