Genieten van gered eten in Groningen

Eten weggooien is eeuwig zonde en mensen met elkaar verbinden een must. Dat zijn de nobele gedachten achter Free Café en Oma’s Soep.

Lees ook

Tekst en fotografie: Max de Krijger

Eten weggooien is eeuwig zonde en mensen met elkaar verbinden een must. Dat zijn de nobele gedachten achter Free Café en Oma’s Soep. Mooie initiatieven voor mens en milieu. Op verschillende plekken in Groningen kan gratis worden aangeschoven om te genieten van “afgedankt” eten.

Zonder morren wordt in de keuken gewerkt, zo tegen vijven. Niemand is de baas hier. Het is nog vrijer dan vrij hier, volgens de koks. ‘Ja, we zijn anarchistisch ingesteld. Je moet doen waar je zin in hebt, maak er maar wat van. We moeten elkaar ook de ruimte geven hierin. Wil je koken of wil je salade maken? En na het eten is hier ook de afwasploeg. Soms vragen we het dan aan de gasten. Of men ons even wil helpen,’ vertelt Samson. Hij lijkt toch de baas in de keuken, maar ontkent dat in alle toonaarden. Ook aan geld maakt hij geen woorden vuil. Wanneer iemand wil betalen voor het eten, dan wordt dit afgewezen. Houdt de gast voet bij stuk, dan mag worden gedoneerd in de vorm van potjes kruiden of ketjap. Want dat heeft het Free Café niet altijd in huis. Potten met mayonaise hebben ze wel. Ze zijn 15 maanden over de datum, maar dat zegt hier niets. ‘Het is nog steeds gewoon goed te eten.’ Over een uur zullen de eerste gasten binnen komen druppelen. Het is namelijk weer woensdag, en dat is hier niet alleen gehaktdag.

Meer lezen over de Oma's Soep en Free Café? Dit verhaal verscheen in Noorderland 6-2019. Je bestelt het nummer hier

Laatste nieuws

Zie ook