Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bubbels van Drentse bodem

Champagne alleen voor de Fransen? In Drenthe denken ze daar anders over.

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Tjeerd Visser

Champagne alleen voor de Fransen? In Drenthe denken ze daar anders over. Peter en Winie Pels van Wijngoed Havelte, al bijna 15 jaar bevlogen wijnboeren, gaven Drenthe vorig jaar een éigen champagne: de Havelter Bruut. Gemaakt op Drentse bodem. ‘Dit stond al langer op onze bucketlist.’

‘En nu? Champagne!’ Een bekende kreet als er iets te vieren valt. De daaropvolgende “plop” van de kurk zet het bijzondere moment kracht bij. Champagne roept beelden op van luxe, glamour, bruisende feesten en zinderende uitspattingen. In James Bond-films laat de spion voortdurend flessen Bollinger of Dom Perignon aanrukken. Audrey Hepburn toont zich als hoofdrolspeelster in de film Breakfast at Tiffany’s als een hartstochtelijk fan van champagne en dronk graag bij het ontbijt een glaasje. ‘Te veel van alles is slecht, maar te veel champagne is precies goed’  schreef F. Scott Fitzgerald, auteur van The Great Gatsby. 

Dat klinkt anders dan het Drentse ’t Gluk lig eargns tusken te weanig en te völ

Bij de nuchtere oerprovincie Drenthe denk je niet onmiddellijk aan glitter en glamour, aan uitbundige bubbels in kokette fluitjes. Maar misschien wél aan Havelter Bruut, de eerste, échte Drentse champagne! De naam Havelter Bruut verwijst naar de ruige oertijd, naar de potige Hunebedmakers en doet daarmee het ongepolijste Drenthe eer aan. 

Meer lezen over Niehove? Dit verhaal verscheen in Noorderland 8-2019. Je bestelt het nummer hier