Door de ogen van Van Gogh
Vorig jaar werden in Zuidoost-Drenthe drie nieuwe Van Gogh-fietsroutes gelanceerd. Die werden onlangs gezamenlijk uitgeroepen tot dé Fietsroute van het Jaar 2024. Een prijswinnende tocht dus; hoog tijd om ‘m zelf uit te proberen. De routes volgen de reis die kunstenaar Vincent van Gogh in 1883 door Drenthe maakte.
Zo begint de eerste route in Hoogeveen, waar Van Gogh van de trein stapte, en volgt het kanaal waar hij meeliftte op een trekschuit. De andere fietsroutes starten bij het Van Gogh Huis in Veenoord, de herberg waar hij destijds verbleef, en brengen je onder andere naar het middeleeuwse kerkje van Zweeloo: hiervan maakte Van Gogh een schets.
Diverse informatieborden en doorkijkpanelen onderweg laten je het Drentse landschap als het ware “door de ogen” van de wereldberoemde schilder zien. De drie routes – met de namen ‘Vincents Aankomst’, ‘Vincents Dagtocht’ en ‘Vincents Inspiratie’ – zijn zo’n 50 kilometer lang. Ze kunnen ook samen als één lange tocht van 150 kilometer worden gefietst.
Tour de TT
Drenthe staat bekend om de hunebedden, maar ook de TT van Assen trekt jaarlijks veel bezoekers naar de provincie. Dit motorsportevenement kent een lange geschiedenis, die je kunt ontdekken met de historische fietsroute Tour de TT. Deze route brengt je eerst van Assen naar het huidige TT-circuit, net buiten de stad.
Vervolgens maak je een tocht door Drenthe, waarbij je ook het oude parcours aflegt van de allereerste TT uit 1925. Dit tracé liep van Rolde naar Borger, om daarna via dorpjes als Schoonloo en Grolloo weer terug te keren naar Rolde. Onderweg kun je altijd even een pitstop maken: pak een terrasje in Borger, bezoek het Hunebedcentrum of neem eens een kijkje bij het Cuby & the Blizzards-museum in Grolloo. Je kunt de TT-tocht trouwens – hoe toepasselijk! – ook per motor afleggen via de historische TT-motorroute. De fietsroute zelf is ongeveer 67 kilometer lang.
Route van Geluk
Een fietsroute met een charmante naam zoals deze moet wel de moeite waard zijn! De Route van Geluk slingert door pittoreske dorpjes, door bossen en langs uitgestrekte weilanden, met het doel om fietsers het goede leven in Drenthe te laten zien. Onderweg kom je langs 50 zogenoemde “plekken van geluk”. Oftewel, volgens de organisator van deze fietstocht: gastvrije en groene plekken die een bijzonder (geschiedenis)verhaal te vertellen hebben.
Zo leidt de fietsroute je langs architectonische panden, mooie natuurgebieden, molens, kerkjes, Drentse havezaten en oorlogsmonumenten. Ook kom je onderweg langs een aantal restaurants en musea: ideaal voor een leuke, leerzame en lekkere tussenstop.
De route begint – en eindigt – bij het station in Meppel. En dat is wel zo handig voor duurzame reizigers: hier kun je dus zo op en van de trein stappen of de auto parkeren, en eventueel ter plekke een fiets huren. De Route van Geluk is in totaal 54 kilometer, maar je kunt ‘m ook inkorten. Let wel, er is geen bewegwijzering onderweg, je moet de route dus voor vertrek zelf downloaden.
- Adobe Stock