Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe wandeling geopend in Groningen: de IJsvogelroute

Spot de ijsvogel op de nieuwe route van 't Roege Pad.

IJsvogelroute

't Roege Pad bestaat uit vier “ruige” wandelroutes door het Groningse natuurgebied ’t Roegwold en omliggende dorpen als Schildwolde en Slochteren. Eerder opende al de eerste van deze vier routes: de Waterhoenroute. In het weekend van 29 en 30 juni volgt nu ook de tweede: de IJsvogelroute. Tijdens dit openingsweekend is er van alles te doen.

IJsvogelroute 

Na de lancering van de Waterhoenroute is het nu de beurt aan de IJsvogelroute, een wandeling van 19 kilometer. De route heeft de naam te danken aan de ijsvogel die je onder andere kunt vinden in laag over het water hangende takken bij Zwaneveldsgat, een meertje waar de route langskomt. Maar ook als je deze blauwe "flits" nergens weet te vinden zijn er tal van vogels die je tijdens de wandeling onderweg kunt zien en horen. Daarnaast wandel je langs mooie Hereford-runderen die het gebied onderhouden.

In elke route van ’t Roege Pad staan vogels centraal. Daarom heeft kunstenaar Marc van Vliet De Vogelluisteraar ontworpen: een verzameling van kunstwerken die ook functioneel zijn. De Vogelluisteraar is een speciale zitplek op 't Roege Pad waarop je in alle rust even plaats kunt nemen en naar vogels kunt luisteren. Misschien hoor je hier wel de ijsvogel!

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend van de IJsvogelroute op 29 en 30 juni zijn er onderweg leuke extra’s. Op zaterdagochtend kun je onder andere een stukje meewandelen met boswachter Beppie van der Sluis door een deel van de Westerpolder. Bij Marine Service Woudbloem krijg je gratis soep op vertoon van de stempelkaart die bij de route hoort. Via een ponton steek je over naar de andere oever van de Slochter Ae, wat de route net even spannender maakt.

Op zondagmiddag geeft natuurfotograaf Wilco van der Laan een spoedcursus vogelgeluiden herkennen. Camping Hof van Kolham / Ecomotion is beide middagen open voor snacks, en bij het inleveren van je volle stempelkaart krijg je hier als een van de eersten een unieke ijsvogelspeld.

Praktische informatie

Op de website van Ontdek Midden-Groningen vind je meer informatie over het openingsweekend van de IJsvogelroute. Je kunt je er ook aanmelden voor de openingswandelingen op beide dagen en alvast de stempelkaart die bij de route hoort kopen. Deze kost in het openingsweekend €3,50 in plaats van €5. De IJsvogelroute start bij Camping Hof van Kolham / Ecomotion, waar je ook de stempelkaart op kunt halen.

Routes
  • Ontdek Midden-Groningen
  • Stella Dekker, Wilco van der Laan